Γιατί οι σκύλοι σας γλείφουν; Είναι κάτι περισσότερο από ένα φιλί

By Σοφία Λαμόρ 5 Min Read

Το γλείψιμο είναι μια κοινή συμπεριφορά στους σκύλους και μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από απλώς μια εκδήλωση στοργής. Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το γλείψιμο για να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν διάφορα συναισθήματα και ανάγκες. Ας εξετάσουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συμπεριφορά.

1. Έκφραση στοργής και αγάπης

Δεσμοί και συναισθήματα

 • Εκδήλωση αγάπης: Το γλείψιμο είναι ένας τρόπος για τους σκύλους να δείξουν την αγάπη και τη στοργή τους προς τους ιδιοκτήτες τους, παρόμοια με τα φιλιά στους ανθρώπους.
 • Δημιουργία δεσμών: Οι σκύλοι γλείφουν για να ενισχύσουν τον συναισθηματικό δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους. Είναι μια συμπεριφορά που ξεκινά από την κουταβίσια ηλικία, όταν οι μητέρες γλείφουν τα κουτάβια τους για να τα καθαρίσουν και να τα φροντίσουν.

2. Αναζήτηση προσοχής

Επικοινωνία αναγκών

 • Αναζήτηση προσοχής: Οι σκύλοι μπορεί να γλείφουν τους ιδιοκτήτες τους για να τραβήξουν την προσοχή τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να ενισχυθεί αν οι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται με προσοχή ή παιχνίδι.
 • Έκφραση αναγκών: Το γλείψιμο μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον σκύλο να επικοινωνήσει ότι χρειάζεται κάτι, όπως φαγητό, νερό ή βόλτα.

3. Εξερεύνηση και γεύση

Αίσθηση και αντίληψη

 • Εξερεύνηση του περιβάλλοντος: Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να συλλέξουν πληροφορίες για τα αντικείμενα και τους ανθρώπους γύρω τους.
 • Γεύση και μυρωδιά: Το δέρμα των ανθρώπων έχει διάφορες μυρωδιές και γεύσεις που οι σκύλοι βρίσκουν ενδιαφέρουσες. Το γλείψιμο μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον σκύλο να αναλύσει αυτές τις μυρωδιές και γεύσεις.

4. Αυτοκαταπραϋντική συμπεριφορά

Αντιμετώπιση του άγχους

 • Αυτοκαταπραϋνση: Το γλείψιμο μπορεί να είναι μια μορφή αυτοκαταπραϋντικής συμπεριφοράς για τους σκύλους που αισθάνονται άγχος ή στρες. Η επαναληπτική κίνηση του γλειψίματος μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο να ηρεμήσει.
 • Ασφάλεια και άνεση: Γλείφοντας τους ιδιοκτήτες τους, οι σκύλοι μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι, ειδικά αν η συμπεριφορά αυτή συνοδεύεται από χάδια και προσοχή.

5. Υποταγή και σεβασμός

Κοινωνική ιεραρχία

 • Υποτακτική συμπεριφορά: Το γλείψιμο μπορεί να είναι ένδειξη υποταγής και σεβασμού προς τους ιδιοκτήτες τους, αναγνωρίζοντας τη θέση τους στην κοινωνική ιεραρχία της “αγέλης”.
 • Επίλυση συγκρούσεων: Σε καταστάσεις έντασης ή σύγκρουσης, οι σκύλοι μπορεί να γλείφουν τους ιδιοκτήτες τους ή άλλα σκυλιά για να εκτονώσουν την ένταση και να αποκαταστήσουν την ειρήνη.

6. Ιατρικά και φυσιολογικά ζητήματα

Ένδειξη προβλημάτων υγείας

 • Δερματικά προβλήματα: Αν ο σκύλος σας γλείφει συνεχώς συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας, μπορεί να υποδηλώνει ότι αντιλαμβάνεται δερματικά προβλήματα ή πληγές που χρειάζονται προσοχή.
 • Πόνος ή δυσφορία: Οι σκύλοι μπορεί να γλείφουν τους ιδιοκτήτες τους για να εκφράσουν ότι αισθάνονται πόνο ή δυσφορία.

7. Ενίσχυση της συμπεριφοράς

Ανταπόκριση των ιδιοκτητών

 • Θετική ενίσχυση: Αν οι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται στο γλείψιμο με προσοχή, λιχουδιές ή παιχνίδι, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ενισχυθεί και να επαναλαμβάνεται πιο συχνά.
 • Ενίσχυση μέσω επαίνων: Οι σκύλοι μπορεί να μάθουν ότι το γλείψιμο είναι ένας τρόπος για να λάβουν επαίνους και θετική ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες τους.

Πώς να διαχειριστείτε το γλείψιμο

1. Κατανόηση της αιτίας

 • Παρατηρήστε τη συμπεριφορά: Παρατηρήστε πότε και γιατί ο σκύλος σας γλείφει. Αν κατανοήσετε την αιτία, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τη συμπεριφορά.

2. Εκπαίδευση και όρια

 • Εκπαίδευση εντολών: Διδάξτε τον σκύλο σας εντολές όπως “όχι γλείψιμο” ή “άφησέ το” για να τον αποτρέψετε από το υπερβολικό γλείψιμο.
 • Θετική ενίσχυση: Επιβραβεύστε τον σκύλο σας όταν σταματά να γλείφει και είναι ήρεμος. Χρησιμοποιήστε λιχουδιές, επαίνους ή παιχνίδι για να ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά.

3. Παροχή εναλλακτικών

 • Παιχνίδια μασήματος: Δώστε στον σκύλο σας παιχνίδια μασήματος για να του προσφέρετε μια εναλλακτική δραστηριότητα.
 • Επαρκής άσκηση: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει αρκετή σωματική και πνευματική άσκηση για να είναι απασχολημένος και ικανοποιημένος.

Συνοψίζοντας

Το γλείψιμο είναι μια πολυδιάστατη συμπεριφορά στους σκύλους που μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από απλώς μια εκδήλωση στοργής. Από την αναζήτηση προσοχής και την εξερεύνηση του περιβάλλοντος μέχρι την αυτοκαταπραϋνση και την έκφραση υποταγής, το γλείψιμο μπορεί να έχει διάφορες αιτίες και σημασίες. Κατανοώντας τους λόγους πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το γλείψιμο του σκύλου σας και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment