Γιατί οι γάτες πίνουν τόσο λίγο νερό; Πώς θα την κάνεις να πίνει περισσότερο

By admin 4 Min Read

Οι γάτες είναι γνωστές για τις ιδιόρρυθμες συνήθειες πόσης τους, πίνοντας συχνά πολύ λιγότερο νερό σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια. Η φαινομενική αυτή αδιαφορία για το νερό έχει βαθιές ρίζες στη φύση τους. Απόγονοι των ερημίτικων αιλουροειδών, οι γάτες έχουν αναπτύξει την ικανότητα να προσλαμβάνουν την αναγκαία υγρασία μέσω της τροφής τους, ειδικά αν τρέφονται με πρωτεϊνης πλούσια δίαιτα. Ωστόσο, η χαμηλή πρόσληψη νερού μπορεί να είναι ανησυχητική και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως νεφρικά νοσήματα ή ουρολοιμώξεις.

 1. Φυσική κληρονομιά: Οι γάτες εξελίχθηκαν ως είδος σε ξηρά και άνυδρα περιβάλλοντα, όπου το νερό ήταν σπάνιο. Για να επιβιώσουν, έμαθαν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσό υγρών από την τροφή τους, ιδίως από τα θηράματά τους, τα οποία αποτελούνται κατά μεγάλο μέρος από νερό.
 2. Δίαιτα: Οι γάτες που τρέφονται στο σπίτι μας με υγρή τροφή η οποία περιέχει ήδη μεγάλη ποσότητα νερού συνεχίζουν αυτή τη φυσική κληρονομιά και δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες για νερό. Σε αντίθεση οι γάτες που τρέφονται κυρίως με ξηρά τροφή (σκληρά τροφίμα) μπορεί να πίνουν περισσότερο νερό.
 3. Προτιμήσεις: Οι γάτες μπορεί να έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις στο πώς και πότε πίνουν νερό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την προτίμηση για τρεχούμενο νερό από τη βρύση ή το φίλτρο νερού, αντί για στατικό νερό σε ένα μπολ.
 4. Ιδιοσυγκρασία: Αντίθετα με τα σκυλιά, οι γάτες δεν έχουν την ίδια τάση να πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού μετά από έντονη άσκηση ή μία θερμή μέρα.
 5. Υγεία: Σε περιπτώσεις όπου η γάτα πίνει ελάχιστο νερό και αυτό συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως μειωμένη όρεξη ή αλλαγές στη συμπεριφορά, πρέπει να αναζητηθεί κτηνιατρική συμβουλή.

Είναι σημαντικό να παρέχουμε στις γάτες μας καθαρό και φρέσκο νερό καθημερινά και να παρατηρούμε τυχόν αλλαγές στις συνήθειες πόσης τους, οι οποίες μπορεί να είναι δείκτες υγειονομικών ζητημάτων.

 

Πώς να ενθαρρύνετε τη γάτα να πίνει περισσότερο νερό:

Εάν θέλετε να προωθήσετε την  πρόσληψη νερού της γάτας σας, υπάρχουν αρκετές πρακτικές τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

- Advertisement -
 1. Φρέσκο νερό: Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμο φρέσκο και καθαρό νερό. Αλλάζετε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και καθαρίζετε τακτικά το μπολ.
 2. Πολλαπλά μπολ νερού: Τοποθετήστε περισσότερα από ένα μπολ νερού στο σπίτι, ειδικά στις περιοχές όπου η γάτα περνάει τον περισσότερο χρόνο της.
 3. Αναβλύζοντα μπολ νερού: Πολλές γάτες προτιμούν το τρεχούμενο νερό, γι’ αυτό επενδύστε σε ένα αναβλύζον μπολ νερού που ανακυκλώνει το νερό και το κρατάει φρέσκο.
 4. Μείξη τροφής: Ενισχύστε την πρόσληψη υγρασίας προσθέτοντας λίγο νερό ή ζωμό στην ξηρά τροφή της γάτας ή προτιμήστε την υγρή τροφή που περιέχει περισσότερο νερό.
 5. Διατροφική ποικιλία: Δοκιμάστε να δώσετε στη γάτα σας διάφορες μάρκες και γεύσεις υγρών τροφών, καθώς και φρέσκα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό, όπως το κοτόπουλο ή ο σολομός.
 6. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι: Η άσκηση και το παιχνίδι μπορούν να διεγείρουν τη δίψα. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που καταλήγει κοντά στο μπολ με νερό μπορεί να την προτρέψει να πιει.
 7. Ελέγξτε την υγεία της: Εάν ανησυχείτε ότι η γάτα σας δεν πίνει αρκετό νερό λόγω υγειονομικού προβλήματος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Η επάρκεια νερού είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού της γάτας. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρήσει την καλύτερη δυνατή υδάτωση.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.