Οι γάτες με τρία χρώματα (γνωστές και ως τρίχρωμες ή καλικο) είναι σχεδόν πάντα θηλυκές λόγω της γενετικής σύνδεσης των χρωμάτων με τα χρωμοσώματα Χ.
Πώς λειτουργεί η γενετική των χρωμάτων στις γάτες
Τα δύο βασικά χρώματα στις γάτες είναι το μαύρο και το πορτοκαλί, και αυτά καθορίζονται από γονίδια που βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα.
- Οι θηλυκές γάτες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα (XX), άρα μπορούν να “κουβαλούν” και το γονίδιο για μαύρο και για πορτοκαλί χρώμα.
- Οι αρσενικές γάτες έχουν ένα Χ και ένα Υ (XY), οπότε μπορούν να έχουν είτε μαύρο είτε πορτοκαλί, αλλά όχι και τα δύο μαζί.
Πώς προκύπτει η τρίχρωμη εμφάνιση
Για να έχει μια γάτα και μαύρο και πορτοκαλί στο τρίχωμά της, χρειάζεται δύο Χ χρωμοσώματα με διαφορετικά γονίδια χρώματος. Το λευκό χρώμα προστίθεται από ένα ξεχωριστό γονίδιο που ελέγχει την κατανομή του χρώματος.
Άρα, για να είναι μια γάτα τρίχρωμη (μαύρο + πορτοκαλί + λευκό), πρέπει να είναι:
- Θηλυκή (XX)
- Να έχει ένα Χ με μαύρο και ένα Χ με πορτοκαλί
- Να φέρει και το γονίδιο για λευκά σημεία
Υπάρχουν τρίχρωμοι αρσενικοί;
Σπάνια, ναι, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω γενετικής ανωμαλίας. Ένας τρίχρωμος αρσενικός έχει τρία χρωμοσώματα: XXY, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Klinefelter. Αυτοί οι γάτοι είναι:
- Πολύ σπάνιοι (1 στις 3.000 τρίχρωμες γάτες)
- Συνήθως στείροι
Συμπέρασμα
Οι γάτες με τρία χρώματα είναι σχεδόν πάντα θηλυκές, γιατί μόνο οι θηλυκές έχουν δύο Χ χρωμοσώματα, κάτι απαραίτητο για τον συνδυασμό μαύρου και πορτοκαλί στο τρίχωμα.