Γιατί οι γάτες κουνάνε την ουρά τους;

By admin 7 Min Read

Γιατί οι γάτες κουνάνε την ουρά τους; Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το κούνημα της ουράς είναι πολύ διαφορετικό για τις γάτες από ό,τι για τους σκύλους. Οι γάτες μπορεί να κουνάνε την ουρά τους ενώ περπατούν, να χτυπάνε την ουρά τους ενώ ξαπλώνουν ή να σηκώνουν την ουρά τους ψηλά όταν σας βλέπουν – οι γάτες έχουν μια δική τους μοναδική γλώσσα του σώματος. Αλλά αν κάνετε λίγη έρευνα και προσέχετε πολύ τη γάτα σας, μπορείτε σύντομα να μάθετε τι ακριβώς προσπαθεί να πει η γάτα σας κάθε φορά που κουνάει την ουρά της.

Οι γάτες μερικές φορές κουνάνε ή χτυπάνε την ουρά τους ενώ ξαπλώνουν

Γιατί κουνάνε την ουρά τους ενώ είναι ξαπλωμένες; Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα παράξενο όταν οι γάτες κουνάνε ή χτυπάνε την ουρά τους ενώ χαλαρώνουν. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να αισθάνεται λίγο υπερδιέγερση. Αν είναι ξαπλωμένη ή ακόμα και αν κάθεται ήρεμα, μπορεί να κουνάει λίγο την ουρά της αφού την έχετε χαϊδέψει. Αυτό το κούνημα της ουράς της μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεται λίγο ενοχλημένη ή υπερδιεγερμένη και χρειάζεται να της δώσετε λίγο χώρο.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχει πολλή ενέργεια, και παρόλο που ήταν ξαπλωμένη ήρεμα, τώρα είναι έτοιμη να παίξει. Αυτή θα ήταν μια καλή στιγμή για να αποσύρετε το χέρι σας, να σταματήσετε να τη χαϊδεύετε και να πάρετε ένα γατίσιο παιχνίδι. Διαφορετικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το χέρι σας σύντομα θα γίνει το παιχνίδι και θα καταλήξετε με μερικές γρατζουνιές από μια υπερβολικά πληθωρική γατούλα.

- Advertisement -

Οι γάτες μπορεί να κουνάνε ακόμα και την ουρά τους όταν κοιμούνται

Γιατί οι γάτες κουνάνε την ουρά τους όταν κοιμούνται; Μερικές φορές η γάτα σας μπορεί να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο και να κουνάει την ουρά της ενώ ονειρεύεται. Ή, ακριβώς όπως οι μύες σας μπορεί να συσπώνται λίγο ενώ κοιμάστε, μπορεί να συσπάται και η ουρά της.

Άλλες φορές, όμως, μπορεί να μην κοιμάται τόσο βαθιά όσο νομίζετε.1 Αν φωνάξετε το όνομά της και δεν έρθει κοντά σας, αλλά αρχίσει σιγά σιγά να κουνάει ή να κουνάει την ουρά της, τότε είναι πιθανό να έχει ξυπνήσει και να προσπαθεί να αποφασίσει αν θέλει να σηκωθεί. Το απαλό κούνημα της ουράς του σας δίνει να καταλάβετε ότι σας ακούει και ότι ξέρει ότι είστε εκεί.

Οι γάτες μπορεί να κουνάνε την ουρά τους όταν κυνηγούν

Οι γάτες κουνάνε επίσης την ουρά τους όταν κυνηγούν. Μερικές φορές αυτό μοιάζει περισσότερο με ένα ενεργητικό σφύριγμα ή ακόμα και με ένα επίμονο χτύπημα. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν παρακολουθεί πουλιά από το παράθυρο και γίνεται πολύ συγκεντρωμένη στο θήραμά της.2 Μπορεί επίσης να κάνει ήχους «κλικ» καθώς παρακολουθεί τα πουλιά, και μπορεί ακόμη και να δείτε το τρίχωμά της να κυματίζει λίγο. Η γάτα σας μπορεί να κουνάει την ουρά της με παρόμοιο τρόπο, αν κυνηγάει ένα έντομο στο σπίτι σας και πρόκειται να βγάλει την τίγρη που κρύβει μέσα της καθώς τρέχει προς το βραβείο της. Η ουρά μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας με την ισορροπία και την ευκινησία, οπότε το να την κουνάει ενώ κυνηγάει τη βοηθάει να παραμένει έτοιμη να ορμήσει.

- Advertisement -

Οι γάτες μπορεί να επιδεικνύουν φουσκωμένη ουρά όταν απειλούνται

Όταν μια γάτα αισθάνεται ότι απειλείται ή τρομάζει απροσδόκητα, φουσκώνει την ουρά της μέχρι να γίνει διπλάσια σε πλάτος ή και μεγαλύτερη από το κανονικό. Μπορεί επίσης να φουσκώσει το υπόλοιπο τρίχωμά της σε μια προσπάθεια να φανεί μεγαλύτερη και πιο απειλητική. Συχνά, το κάνει αυτό όταν βλέπει μια ξένη γάτα και ετοιμάζεται για καυγά. Αλλά μπορεί επίσης να το κάνει αυτό όταν ακούει έναν ήχο που τον τρομάζει και δεν είναι σίγουρος για το τι συμβαίνει.

Οι γάτες κουνάνε την ουρά τους όταν είναι χαρούμενες και σίγουρες

- Advertisement -

Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι κουνάνε την ουρά τους όταν είναι χαρούμενα, αλλά κουνάνε ποτέ οι γάτες την ουρά τους για τον ίδιο λόγο; Αν και οι γάτες δεν έχουν το ίδιο ενθουσιώδες και χαρούμενο κούνημα της ουράς για το οποίο είναι γνωστοί οι σκύλοι, σίγουρα μπορούν να κουνήσουν την ουρά τους όταν είναι χαρούμενες.3

Όταν η γάτα σας αισθάνεται χαρούμενη και με αυτοπεποίθηση, θα περπατάει στο σπίτι σας με την ουρά της ψηλά, δείχνοντας κατευθείαν στον ουρανό. Μερικές φορές θα κυρτώσει επίσης ελαφρά την άκρη της ουράς της και ακόμη θα τη συσπάσει ή θα την κουνήσει απαλά. Αυτό δεν είναι το ίδιο πληθωρικό κούνημα της ουράς που χρησιμοποιούν οι σκύλοι, αλλά είναι ένας διακριτικός τρόπος να σας δώσει να καταλάβετε ότι είναι ευτυχισμένη και ικανοποιημένη.

Οι γάτες μπορεί επίσης να κουνάνε την ουρά τους πιο δυναμικά όταν παίζουν, κουνώντας την ουρά τους από τη μία πλευρά στην άλλη. Μπορεί να παρατηρήσετε τη γάτα σας να το κάνει αυτό όταν κυνηγάει ένα ραβδί με φτερά που κρατάτε ή όταν δύο γάτες «παίζουν ξύλο». Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε αν δύο γάτες παίζουν τσακωμό ή αν είναι σοβαρές. Αν η γάτα σας αισθάνεται ότι απειλείται, είναι πιο πιθανό να φουσκώσει την ουρά της. Όταν απλώς παίζει, είναι πιο πιθανό να την κουνάει και να την κουνάει.

Να θυμάστε ότι κάθε γάτα είναι ξεχωριστή. Αυτή είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για το τι μπορεί να σημαίνουν οι διάφοροι τύποι κουνήματος της ουράς, αλλά κάθε γάτα έχει επίσης μια γλώσσα μοναδική γι’ αυτήν. Γι’ αυτό περάστε πολύ χρόνο με τη γατούλα σας, μελετώντας τις διαφορετικές διαθέσεις της και το πώς η ουρά της μπορεί να αντανακλά αυτό που νιώθει. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκωδικοποιήσετε τα μοναδικά μηνύματα που έρχονται με κάθε κούνημα και κούνημα της ουράς του.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.