Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;

By admin 5 Min Read

Πολλοί ιδιοκτήτες γατών θα αναρωτηθούν κάποια στιγμή: γιατί η γάτα μου κοιμάται τόσο πολύ; Μπορεί να τις βρείτε να απολαμβάνουν τον δέκατο ύπνο τους της ημέρας, ενώ εσείς ανυπομονείτε να τις δείτε να παίζουν.

Παρόλο που οι γάτες μας μπορεί να είναι τρυ φερές και παιχνιδιάρες συντροφάκια, μην ξεγελιέστε από την ήρεμη τους φύση. Στην καρδιά τους, παραμένουν μικροί τίγρεις που διατηρούν πολλά από τα ένστικτα και τις τάσεις των αρχαίων προγόνων τους. Ένα από αυτά τα ένστικτα είναι ο πολύωρος ύπνος.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις συνήθειες ύπνου των γατών μας και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο αιώνιο ερώτημα: γιατί κοιμούνται τόσο πολύ;

Πόσο κοιμούνται οι γάτες;

Γενικά, θεωρείται ότι οι γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα, με κάποιες να φτάνουν ακόμη και τις 20 ώρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικιωμένες γάτες ή τα μικρά γατάκια.

- Advertisement -

Η διάρκεια ύπνου μιας γάτας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ζεστασιά και η άνεση του περιβάλλοντος, η ησυχία του σπιτιού, η ηλικία της γάτας και το επίπεδο εγρήγορσής της. Επιπλέον, οι γάτες είναι λυκόφωτα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες κατά την αυγή και το σούρουπο, ώρες που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τους φυσικούς τους θηρευτές.

Θα παρατηρήσετε ότι τα γατάκια έχουν σύντομες εξάρσεις ενέργειας ανάμεσα στα γεύματα αλλά κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ οι νεαρές γάτες έχουν πιο ασταθή πρόγραμμα ύπνου, με πιο έντονες περιόδους παιχνιδιού. Αυτή η συμπεριφορά σταθεροποιείται καθώς ωριμάζουν και μπαίνουν στην ενηλικίωση, όπου οι συνήθειες ύπνου τους γίνονται πιο προβλέψιμες. Ωστόσο, οι γηραιότερες γάτες συνήθως έχουν μειωμένη κινητικότητα και λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να κοιμούνται περισσότερο.

Γιατί κοιμούνται τόσο πολύ οι γάτες;

Όπως και με πολλά πράγματα που αφορούν τις γάτες, η απάντηση στο γιατί κοιμούνται τόσο πολύ είναι λίγο περίπλοκη. Τίποτα δεν είναι απλό με αυτά τα όμορφα πλάσματα! Είναι αξιολάτρευτα αλλά και περίπλοκα αινίγματα. Γενικά, οφείλεται σε έναν συνδυασμό των παρακάτω παραγόντων:

Ανακάμψη από το “κυνήγι”!

Στην άγρια φύση, οι γάτες περνούν πολύ χρόνο παραφυλάσσοντας το θήραμά τους. Στη συνέχεια, ορμούν, επιτίθενται και ξοδεύουν πολλή ενέργεια, την οποία χρειάζεται να αναπληρώσουν με έναν καλό ύπνο. Ενώ οι σύγχρονες οικόσιτες γάτες δεν έχουν τόσο κουραστική ζωή, έχουν περιόδους έντονης δραστηριότητας, όπως όταν κυνηγούν κόκκινες κουκκίδες στα λέιζερ ή πηδούν πάνω σε μπάλες γεμισμένες με κατνιπ γάτας. Το παιχνίδι τις εξαντλεί, αλλά διατηρούν επίσης κάποια κατάλοιπα της κυνηγετικής συμπεριφορά των προγόνων τους, η οποία απαιτεί αρκετό ύπνο

Αποζητούν δροσιά

Γνωρίζουμε ότι οι γάτες αγαπούν τη ζεστασιά, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι οι γάτες κοιμούνται και για να δροσιστούν. Εξελίχθηκαν σε ζεστά κλίματα και θεωρείται ότι ο ύπνος τους επέτρεπε να βρουν σκιερά σημεία, να εξοικονομήσουν ενέργεια και να δροσιστούν.

- Advertisement -

Βαρεμάρα

Εάν η γάτα σας βαριέται περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να προσπαθήσει να διώξει την πλήξη με τον ύπνο. Πιθανότατα, το καημένο το πλάσμα χρειάζεται λίγη περισσότερη τόνωση και ένα μέρος για να εκφράσει τα φυσικά του ένστικτα για αναρρίχηση, καταδίωξη, παιχνίδι, τέντωμα και ξύσιμο.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία επηρεάζει και τις γάτες! Εάν η γάτα σας τρώει υπερβολικά, μπορεί να έχει μια ανισορροπημένη διατροφή και ίσως να μην λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, με αποτέλεσμα να κοιμάται υπερβολικά. Φροντίστε να της δίνετε την κατάλληλη ποσότητα τροφής και τροφές κατάλληλες για τις ανάγκες της.

Ασθένεια ή τραυματισμός

Δυστυχώς, είναι αλήθεια. Εάν η γάτα σας νιώθει άβολα, είναι άρρωστη ή τραυματισμένη, είναι πιθανό να κοιμάται περισσότερο για να αναρρώσει. Εφόσον ο κτηνίατρος την έχει εξετάσει και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάρρωσή της, αφήστε την να ξεκουραστεί!

- Advertisement -

Συμπέρασμα

Η επιλογή της γάτας σας να κοιμάται τόσο πολύ αποτελεί μια φυσιολογική συμπεριφορά που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία, η δραστηριότητα και η υγεία. Εάν ανησυχείτε για τις συνήθειες ύπνου της γάτας σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά προβλήματα.

Share This Article
Leave a comment