Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω

By admin 2 Min Read

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει ένας τετράποδος φίλος, ένα από τα πιο διαδεδομένα σενάρια είναι αυτό της στιγμής όταν ο ιδιοκτήτης φωνάζει τον σκύλο του και αυτός, για κάποιον λόγο, δεν ανταποκρίνεται. Αυτό το σκηνικό, που μπορεί να φαίνεται απλό και καθημερινό, κρύβει πίσω του μια σειρά από παράγοντες, συναισθήματα, αλλά και διαπιστώσεις που αφορούν τόσο στη σχέση ανθρώπου-σκύλου όσο και στο ίδιο το ζώο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι θέμα πειθαρχίας, είναι ένδειξη ανασφάλειας ή ίσως αντίδραση σε κάποιο φόβο; Ή μήπως ο σκύλος απλά… δεν “κούρδισε” το αυτί του στη φωνή του ιδιοκτήτη του; Πιο κάτω θα εξετάσουμε διεξοδικά τις αιτίες πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά, βασιζόμενοι τόσο σε επιστημονικές μελέτες όσο και σε πρακτικές εμπειρίες ιδιοκτητών, προκειμένου να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό το φαινόμενο που συχνά απασχολεί τους λάτρεις των τετράποδων.

Ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους περιλαμβάνουν:

Εκπαίδευση

Αν ο σκύλος σας δεν έχει εκπαιδευτεί να έρχεται όταν τον καλείτε, είναι πιθανό να μην γνωρίζει τι ακριβώς αναμένετε από αυτόν.

- Advertisement -

Κάτι του αποσπάει την προσοχή: Αν υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες μυρωδιές ή άλλοι παράγοντες που απασχολούν τον σκύλο σας, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία να συγκεντρωθεί στη φωνή σας.

Φόβος ή ανασφάλεια

Αν ο σκύλος έχει λόγο να φοβάται (για παράδειγμα, αν τον έχετε τιμωρήσει στο παρελθόν όταν ήρθε κοντά σας), μπορεί να εκφράζει διστακτικότητα στο να σας πλησιάσει

Παιχνίδι

Για κάποιους σκύλους, η διαδικασία του “καλέσματος μπορεί να είναι ένα παιχνίδι. Ενδέχεται να νομίζουν ότι προσπαθείτε να παίξετε μαζί τους και γι’ αυτό να μην έρχονται αμέσως και να επιζητούν από σας να τους ψάξετε

Προβλήματα υγείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα υγείας, όπως πόνος ή βαριά ακοή, μπορεί να είναι ο λόγος που ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται.

Για να βελτιώσετε την ανταπόκριση του σκύλου σας, ξεκινήστε με θετικές μεθόδους εκπαίδευσης, ενισχύοντας τη συμπεριφορά που θέλετε με επιβραβεύσεις. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

- Advertisement -

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.