Το να βλέπουμε τον σκύλο μας να δαγκώνει την ουρά του, τα πόδια του ή άλλα σημεία του σώματός του μπορεί να μας προβληματίσει. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πάντα επικίνδυνη, αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος. Παρακάτω θα δούμε τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν έναν σκύλο να δαγκώνει τον εαυτό του και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε.
Πιθανές αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά
Αλλεργίες
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις. Οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργία σε:
- Τροφές (όπως κοτόπουλο, σιτηρά ή γαλακτοκομικά)
- Περιβαλλοντικούς παράγοντες (γύρη, σκόνη, ακάρεα)
- Προϊόντα περιποίησης (σαμπουάν, καθαριστικά)
Η αλλεργία προκαλεί φαγούρα, την οπ
οία ο σκύλος προσπαθεί να ανακουφίσει δαγκώνοντας ή γλείφοντας έντονα το δέρμα του.
Εξωπαράσιτα
Ψύλλοι, τσιμπούρια και ακάρεα είναι άλλοι κοινοί ύποπτοι. Το δάγκωμα σε συγκεκριμένα σημεία -όπως η βάση της ουράς ή τα πίσω πόδια- μπορεί να υποδηλώνει προσβολή από παράσιτα. Οι ψύλλοι, για παράδειγμα, τείνουν να συγκεντρώνονται στη βάση της ουράς προκαλώντας έντονο κνησμό.
Δερματικά προβλήματα
Δερματίτιδες, μύκητες ή ακόμα και ξηροδερμία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. Το έντονο γλείψιμο και δάγκωμα είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί ο σκύλος για να “καθαρίσει” ή να ανακουφιστεί από την ενόχληση.
Βαρεμάρα ή άγχος
Η ψυχολογική κατάσταση του σκύλου παίζει επίσης ρόλο. Ένας σκύλος που μένει πολλές ώρες μόνος, χωρίς δραστηριότητες ή επαφή, μπορεί να αρχίσει να δαγκώνει τον εαυτό του από βαρεμάρα ή άγχος. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και μπορεί να γίνει εμμονική.
Ενδείξεις άγχους μπορεί να είναι:
- Γλείψιμο των ποδιών μέχρι να κοκκινίσουν
- Δάγκωμα της ουράς
- Συνεχές γρύλισμα ή ανασφάλεια όταν φεύγετε από το σπίτι
Πόνος ή τραυματισμός
Αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός στο σώμα του, ο σκύλος ενδέχεται να γλείφει ή να δαγκώνει εκείνο το σημείο για να το φροντίσει. Ορισμένες φορές ο πόνος μπορεί να είναι εσωτερικός, όπως σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή μυϊκού τραβήγματος.
Τι μπορεί να κάνει ο κηδεμόνας
Παρακολούθηση και καταγραφή
Προσέξτε πότε και σε ποια σημεία δαγκώνει τον εαυτό του ο σκύλος σας. Καταγράψτε τη συχνότητα, τη διάρκεια και αν συνδέεται με κάποια γεγονότα (π.χ. όταν μένει μόνος ή μετά από βόλτα).
Επίσκεψη στον κτηνίατρο
Είναι σημαντικό να αποκλειστούν οργανικά αίτια. Ένας έμπειρος κτηνίατρος θα εξετάσει το δέρμα, πιθανές αλλεργίες ή εσωτερικούς τραυματισμούς και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.
Έλεγχος παρασίτων
Η τακτική αποπαρασίτωση (εσωτερική και εξωτερική) είναι απαραίτητη για να προστατέψετε τον σκύλο σας. Συζητήστε με τον κτηνίατρο για τα κατάλληλα προϊόντα ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του.
Εμπλουτισμός του περιβάλλοντος
Αν η αιτία είναι συμπεριφορική, φροντίστε να εμπλουτίσετε την καθημερινότητά του με:
- Παιχνίδια πνευματικής διέγερσης
- Περισσότερες βόλτες και άσκηση
- Επαφή και παιχνίδι με άλλους σκύλους ή ανθρώπους
- Ρουτίνα και σταθερότητα
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Αν η συμπεριφορά είναι συχνή, έντονη και προκαλεί τραυματισμούς στο δέρμα, τότε δεν είναι απλώς μία “κακή συνήθεια”. Είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και απαιτεί άμεση προσοχή.