Γιατί η σοκολάτα είναι επιβλαβής για τους σκύλους;

By admin 4 Min Read

Η σοκολάτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λιχουδιές για τους ανθρώπους, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους σκύλους. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι οι σκύλοι μπορούν να φάνε ό,τι τρώμε κι εμείς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι τοξικά γι’ αυτούς, με τη σοκολάτα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ας δούμε αναλυτικά γιατί η σοκολάτα είναι επιβλαβής για τους σκύλους και τι πρέπει να κάνουμε αν καταναλώσουν σοκολάτα.

Τι περιέχει η σοκολάτα;

Η σοκολάτα περιέχει δύο βασικά συστατικά που είναι τοξικά για τους σκύλους: την θεοβρωμίνη και την καφεΐνη. Ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίσει αυτές τις ουσίες αποτελεσματικά, ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί.

 • Θεοβρωμίνη: Πρόκειται για μια φυσική ουσία που βρίσκεται στους κόκκους κακάο. Η θεοβρωμίνη είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους επειδή αφομοιώνεται πολύ αργά από τον οργανισμό τους.
 • Καφεΐνη: Αν και η ποσότητα καφεΐνης στη σοκολάτα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την θεοβρωμίνη, η καφεΐνη προσθέτει στο συνολικό τοξικό φορτίο που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι όταν καταναλώνουν σοκολάτα.

Πώς επηρεάζει η σοκολάτα τους σκύλους;

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα στους σκύλους, ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο της σοκολάτας που καταναλώθηκε. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Έμετος και διάρροια: Τα πρώτα σημάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα συνήθως περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια.
 • Υπερκινητικότητα και νευρικότητα: Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη δρουν ως διεγερτικά και μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική διέγερση, νευρικότητα και ανησυχία.
 • Ταχυκαρδία: Η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό του σκύλου, οδηγώντας σε ταχυκαρδία ή ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες.
 • Τρέμουλο και κράμπες: Σε σοβαρές περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει μυϊκό τρόμο, κράμπες και σπασμούς.
 • Θάνατος: Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους σκύλους.

Ποιοι τύποι σοκολάτας είναι οι πιο επικίνδυνοι;

Η τοξικότητα της σοκολάτας εξαρτάται από την περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη. Οι διαφορετικοί τύποι σοκολάτας περιέχουν διαφορετικές ποσότητες θεοβρωμίνης:

- Advertisement -
 • Μαύρη σοκολάτα και σοκολάτα μαγειρικής: Περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις θεοβρωμίνης και είναι οι πιο επικίνδυνες για τους σκύλους.
 • Γάλακτος σοκολάτα: Περιέχει λιγότερη θεοβρωμίνη από την μαύρη σοκολάτα, αλλά μπορεί ακόμη να είναι τοξική αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
 • Λευκή σοκολάτα: Περιέχει πολύ μικρές ποσότητες θεοβρωμίνης και είναι λιγότερο τοξική, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση από τους σκύλους.

Τι να κάνετε νν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει σοκολάτα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Υπολογίστε την ποσότητα και τον τύπο της σοκολάτας: Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόση και ποιας ποιότητας σοκολάτα κατανάλωσε ο σκύλος σας.
 2. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο: Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο και δώστε του όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει αν χρειάζεται να φέρετε τον σκύλο για εξέταση ή αν μπορείτε να κάνετε κάτι στο σπίτι.
 3. Μην προκαλείτε εμετό χωρίς οδηγίες: Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να προκαλέσετε εμετό, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μόνο υπό την καθοδήγηση του κτηνίατρου.
 4. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα: Παρακολουθήστε τον σκύλο για οποιαδήποτε σημάδια δηλητηρίασης, όπως έμετο, διάρροια, υπερβολική διέγερση ή λήθαργο.

Κλείνοντας

Η σοκολάτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους σκύλους λόγω της περιεκτικότητάς της σε θεοβρωμίνη και καφεΐνη. Είναι σημαντικό να κρατάτε τη σοκολάτα και άλλα τοξικά τρόφιμα μακριά από τον σκύλο σας και να γνωρίζετε τα σημάδια δηλητηρίασης. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει σοκολάτα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για να εξασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλειά του.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.