Γιατί η γάτα μου είναι πάντα πεινασμένη;

By admin 9 Min Read

Η γάτα σας ενδέχεται να εμφανίζει συστηματική συμπεριφορά γύρω από τις ώρες των γευμάτων όταν πεινάει, και πολλές γάτες μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικές όταν πρόκειται να τους σερβιριστεί φαγητό. Ωστόσο, οι γάτες δεν είναι τόσο κίνητροποιημένες από το φαγητό όσο οι σκύλοι, οπότε αν η γάτα σας συμπεριφέρεται σαν να πεινάει συνέχεια, ζητιανεύει ή κλαψουρίζει για φαγητό μεταξύ των γευμάτων, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο ιατρικό ζήτημα.

Κατανοώντας πώς και πότε οι γάτες δείχνουν ότι πεινάνε, μπορείτε να ξέρετε πότε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο και τι να αναφέρετε.

Κλαψουρίζει για φαγητό στις προγραμματισμένες ώρες γευμάτων

Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από ό,τι νομίζετε, και αν τις ταΐζετε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, θα ξέρουν πότε είναι ώρα για φαγητό. Νιαουρίζοντας ή κλαψουρίζοντας και κοιτάζοντας σας μέχρι να βάλετε φαγητό στο μπολ τους είναι κάτι που οι πεινασμένες γάτες κάνουν πολύ καλά. Όχι, η γάτα σας δεν λιμοκτονεί, αλλά πιθανώς πεινάει. Όπως και οι άνθρωποι, το άδειο στομάχι μιας γάτας στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να φάει, και αν είστε το άτομο που συνήθως τη ταΐζει, η γάτα σας θα βεβαιωθεί ότι δεν θα ξεχάσετε το φαγητό της.

Κλαψουρίζει για λιχουδιές

Αν κρατάτε τις λιχουδιές της γάτας σας σε ένα συγκεκριμένο σημείο και σας δει να στέκεστε εκεί, μπορεί να τρέξει και να αρχίσει να κλαψουρίζει για μια λιχουδιά. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό να συμβεί αν πάρετε εκείνη τη σακούλα ή το δοχείο και το ανακινήσετε. Οι γάτες έχουν εξαιρετική ακοή και θα έρθουν τρέχοντας αν ακούσουν έναν γνωστό, χαρούμενο ήχο, ειδικά αν πεινάνε.

- Advertisement -

Κλέβει φαγητό από το τραπέζι

Οι γάτες μπορούν εύκολα να πηδήξουν σε έναν πάγκο ή τραπέζι και να αρπάξουν ένα κομμάτι κοτόπουλο ή να γλείψουν ένα κομμάτι βούτυρο. Μόλις δοκιμάσουν κάτι καλό που δεν βρίσκεται στο πιάτο τους, θα είναι δύσκολο να τους σταματήσετε αυτή τη συνήθεια. Οι γάτες είναι όπως κάθε άλλο κατοικίδιο ζώο – και πολλοί άνθρωποι – που δεν μπορούν να αντισταθούν σε μια δελεαστική λιχουδιά, οπότε βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε το φαγητό σας αν σκοπεύετε να το αφήσετε χωρίς επίβλεψη.

Οι γάτες που είναι ιδιαίτερα ενεργές και αυτές που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τροφής κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να είναι πιο πιθανό να κλέβουν φαγητό από το τραπέζι. Η αύξηση των μερίδων των γευμάτων ή η παροχή τροφής με υψηλότερη θερμιδική αξία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της συμπεριφοράς.

Τρώει γρήγορα

Οι γάτες που έχουν αναγκαστεί να ανταγωνιστούν ή να παλέψουν για τροφή είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν τα γεύματά τους γρήγορα ή με λύσσα. Κάποιες γάτες ακόμα και μουρμουρίζουν ή γρυλίζουν ενώ τρώνε και φαίνεται να καταπίνουν το φαγητό τους χωρίς να το μασούν. Αυτό είναι κοινό για γάτες που έχουν ιστορικό αδέσποτων ή άγριων ζώων ή που προέρχονται από μεγάλες γέννες γατών όπου η ώρα του γεύματος συνεπάγεται ανταγωνιστική κατανάλωση αν η τροφή ήταν σπάνια.

Οι γάτες που έχουν μεγαλώσει ή έχουν συνηθίσει να τρώνε γρήγορα μπορεί να χαλαρώσουν και να μάθουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα της τροφής τους. Μετά από κανονικά γεύματα, οι περισσότερες γάτες δεν θα νιώσουν την ανάγκη να τρώνε όσο πιο γρήγορα μπορούν, εκτός αν έχουν πραγματικά ένα ιατρικό ζήτημα που τις κάνει να αισθάνονται συνεχώς πεινασμένες.

Τρώει και κάνει εμετό

Ο εμετός δεν είναι ασυνήθιστος στις οικόσιτες γάτες. Αυτές περιποιούνται τον εαυτό τους εκτενώς, έτσι έχουν συχνά πολύ τρίχωμα στο πεπτικό τους σύστημα, το οποίο μπορεί να σχηματίσει τριχόμπαλες. Αν μια γάτα δεν μπορεί να αποβάλει μια τριχόμπαλα με τα κόπρανα της, τότε το τρίχωμα θα βγει είτε με εμετό είτε θα κολλήσει στο στομάχι ή τα έντερα της. Αν μια τριχόμπαλα είναι κολλημένη στη γάτα σας, τότε θα κάνει εμετό το φαγητό της, καθώς δεν μπορεί να το χωνέψει. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει μια τριχόμπαλα ή άλλο αντικείμενο που είναι κολλημένο στο γαστρεντερικό της σύστημα, πηγαίνετε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο. Οι ακτινογραφίες θα δείξουν αν η γάτα σας χρειάζεται να αφαιρεθεί ένα  αντικείμενο ή τριχόμπαλα. Αυτή η αφαίρεση γίνεται συχνά χειρουργικά, αλλά μερικές φορές η ενδοσκόπηση μπορεί να ανακτήσει πράγματα από τον οισοφάγο ή το στομάχι.

- Advertisement -

Ορισμένες γάτες κάνουν εμετό τακτικά μετά το φαγητό και το φαγητό τους είναι ακόμη άθικτο ή ολόκληρο. Αυτή η πράξη του εμετού ολόκληρου φαγητού λίγο μετά το φαγητό ονομάζεται αναγωγή και συνήθως συμβαίνει επειδή η γάτα έφαγε πολύ γρήγορα. Ευτυχώς, η αναγωγή είναι εύκολο να σταματήσει επιβραδύνοντας την κατανάλωση τροφής της γάτας σας.

Τρώει και παίρνει βάρος

Αν η γάτα σας κλαψουρίζει για φαγητό και παίρνει βάρος, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι θα πρέπει να της δίνετε λιγότερο φαγητό, παρά το τι προσπαθεί να σας πει. Κάποιες γάτες, όπως και κάποιοι άνθρωποι, απλά λατρεύουν το φαγητό και όσο περισσότερο τις ταΐζετε, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν υπέρβαρες και θα είναι επιρρεπείς σε πληθώρα ιατρικών προβλημάτων. Ο διαβήτης, τα προβλήματα στις αρθρώσεις, ο καρκίνος και άλλα είναι όλα πιο πιθανό να συμβούν σε υπέρβαρα κατοικίδια. Οι περισσότερες γάτες χρειάζονται μόνο περίπου 1/4 με 1/2 φλιτζάνι ξηρής τροφής την ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας της γάτας σας και τις θερμίδες που περιέχει η τροφή της.

Αν έχετε μια θηλυκή γάτα που δεν έχει στειρωθεί και έχει εκτεθεί σε έναν αρσενικό γάτο που δεν έχει ευνουχιστεί, η γάτα σας μπορεί να πεινάει και να παίρνει βάρος επειδή είναι έγκυος. Αν συμβαίνει αυτό, βεβαιωθείτε ότι την ταΐζετε με φόρμουλα για γατάκια για να παρέχετε τη μέγιστη θρέψη στα γατάκια που αναπτύσσονται μέσα στη γάτα σας.

- Advertisement -

Τρώει και χάνει βάρος

Οι γάτες που φαίνονται να πεινάνε συνέχεια και ποτέ δεν παίρνουν βάρος συχνά διαγιγνώσκονται με κάποια πάθηση. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εντερικά παράσιτα: Συχνά αναφέρονται ως σκουλήκια, τα εντερικά παράσιτα τρέφονται από ό,τι τρώει η γάτα, κλέβοντας ένα μεγάλο ποσοστό της θρέψης από την τροφή. Αυτό σημαίνει ότι μια γάτα μπορεί να τρώει και ακόμα να πεινάει επειδή ταΐζει τα παράσιτα και δεν λαμβάνει αρκετή θρέψη για τον εαυτό της. Οι γάτες μπορούν να αποκτήσουν σκουλήκια από το φαγητό ψύλλων και από την παραμονή τους έξω, αλλά τα φάρμακα μπορούν να απαλλάξουν τη γάτα σας από αυτά. Για να μάθετε τι είδους παράσιτα έχει η γάτα σας, θα χρειαστεί να γίνει μια μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων της από τον κτηνίατρο. Πολλά μηνιαία φάρμακα κατά των ψύλλων και της καρδιακής σκουλήκιασης περιέχουν επίσης φάρμακα κατά των εντερικών παρασίτων, αλλά δεν προστατεύουν τη γάτα σας από όλους τους τύπους σκουληκιών.
  • Υπερθυρεοειδισμός: Οι γάτες με υπερδραστήρια θυρεοειδή αδένα έχουν υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος τις κάνει να αισθάνονται πάντα πεινασμένες. Απλές αιματολογικές εξετάσεις από τον κτηνίατρο μπορούν να διαγνώσουν μια γάτα με αυτή την ασθένεια. Μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα.
  • Διαβήτης: Στον διαβήτη, το πάγκρεας δεν παράγει σωστά ινσουλίνη και ως αποτέλεσμα, η γάτα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σάκχαρα που παράγονται από την πέψη της τροφής για ενέργεια. Η γάτα σας θα νιώθει πείνα επειδή το σώμα της δεν έχει την ενέργεια που χρειάζεται παρά την κατανάλωση τροφής. Μια γάτα με διαβήτη μπορεί να χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. Η όρεξή της θα επανέλθει στο φυσιολογικό μόλις ελεγχθεί η ασθένεια.
  • Καρκίνος: Αν έχουν αποκλειστεί άλλες ασθένειες και η γάτα εξακολουθεί να πεινάει συνέχεια και δεν παίρνει βάρος, ο καρκίνος θα υποψιαστεί. Ο κτηνίατρος σας θα προτείνει περαιτέρω επιλογές εξετάσεων.

Ευτυχώς, οι περισσότερες γάτες απλά λατρεύουν το φαγητό και η μέρα τους περιστρέφεται γύρω από τον ύπνο και τα γεύματα. Όσο το βάρος της γάτας σας είναι σταθερό, δεν κάνει εμετό, δεν έχει διάρροια ή δεν συμπεριφέρεται περίεργα, είναι πιθανό απλώς να είναι μια γάτα που αγαπάει το φαγητό.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.