Γάτα που νιαουρίζει. Πως θα την σταματήσετε

By admin 5 Min Read

Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες; 

Οι λόγοι αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν από γατάκια σε γάτες. Τα γατάκια νιαουρίζουν στις μητέρες τους όταν πεινάνε, κρυώνουν ή φοβούνται. Αλλά όταν οι γάτες μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν άλλες φωνές – όπως το γιαούρισμα, το σφύριγμα και το γρύλισμα – για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.  Το νιαούρισμα προορίζεται για την επικοινωνία τους με τους ανθρώπους.

Φυσικά, η ποσότητα του νιαουρίσματος ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή και ακόμη και τη γάτα. Οι ανατολίτικες φυλές, ειδικά οι σιαμαίες γάτες, είναι γνωστές ως πολύ “ομιλητικές”, οπότε όποιος δεν του αρέσει το νιαούρισμα, μάλλον θα πρέπει να αποφύγει αυτές τις φυλές.

Και μερικές γάτες φαίνεται ότι απλά τους αρέσει να ακούνε τη φωνή τους, ενώ άλλες φαίνεται ότι θέλουν να συνομιλούν με τους ιδιοκτήτες τους. Αν η γάτα σας μιλάει λίγο περισσότερο από όσο θα θέλατε, προσπαθήστε πρώτα να βρείτε την αιτία. Μόλις μάθετε την αιτία, μπορείτε στη συνέχεια να εργαστείτε για να κάνετε τη γάτα σας να νιαουρίζει λιγότερο.

- Advertisement -

Γιατί η γάτα μου νιαουρίζει τόσο πολύ;

Οι γάτες νιαουρίζουν για πολλούς λόγους, από τους σοβαρούς μέχρι τους λόγους που αναζητούν την προσοχή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

1. Αρρώστια.

Το πρώτο βήμα είναι ένας ενδελεχής έλεγχος από τον κτηνίατρό σας. Πολλές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν σε μια γάτα αίσθημα πείνας, δίψας ή πόνου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό νιαούρισμα. Οι γάτες μπορούν επίσης να αναπτύξουν υπερδραστήριο θυρεοειδή ή νεφροπάθεια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικές φωνές.

2. Επιδίωξη προσοχής

Παρά το τι πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, στις γάτες δεν αρέσει να μένουν πολύ μόνες τους. Οι γάτες συχνά νιαουρίζουν για να ξεκινήσουν το παιχνίδι, το χάιδεμα ή για να σας κάνουν να τους μιλήσετε. Αν θέλετε να μειώσετε τα νιαουρίσματα που αναζητούν προσοχή, σταματήστε να απαντάτε όταν συμβαίνει αυτό. Δώστε τους προσοχή μόνο όταν είναι ήσυχες. Αν αρχίσουν να νιαουρίζουν ξανά, κοιτάξτε ή απομακρυνθείτε. Αλλά μην αγνοείτε το κατοικίδιό σας. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο κάθε μέρα μαζί τους, παίζοντας, περιποιούμενοι και μιλώντας τους. Ένα κουρασμένο κατοικίδιο είναι ένα πιο ήσυχο κατοικίδιο.

- Advertisement -

3. Θέλει φαγητό

Ορισμένες γάτες νιαουρίζουν κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στην κουζίνα, ελπίζοντας να πάρουν μια μπουκιά. Και πολλές γάτες γίνονται πολύ φωνακλάδες όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού τους. Αν αυτό είναι το πρόβλημά σας, μην ταΐζετε τη γάτα σας όταν κλαίει. Περιμένετε μέχρι να ησυχάσει για να βάλετε το φαγητό και μην της δίνετε λιχουδιές όταν νιαουρίζει. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, προμηθευτείτε έναν αυτόματο τροφοδότη που ανοίγει σε καθορισμένες ώρες. Τώρα η γατούλα θα νιαουρίζει στην ταΐστρα και όχι σε εσάς.

4. Σας χαιρετάει.

- Advertisement -

Πολλές γάτες νιαουρίζουν όταν οι άνθρωποί τους επιστρέφουν στο σπίτι, ή ακόμα και όταν απλώς τους συναντούν στο σπίτι. Αυτή είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται, αλλά δείτε το σαν να λέει η γατούλα ότι χαίρεται που σας βλέπει.

5. Νιώθουν μοναξιά

Αν το κατοικίδιο ζώο σας περνάει πολλές ώρες την ημέρα μόνο του, σκεφτείτε να βρείτε μια μπέιμπι σίτερ για να εμπλουτίσετε τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας. Βάλτε μια ταΐστρα πουλιών έξω από ένα παράθυρο που μπορεί να παρακολουθεί. Αφήστε παιχνίδια για αναζήτηση τροφής έξω με τροφή μέσα. Πάρτε τους ένα γατίσιο condo και εναλλάσσετε διάφορα παιχνίδια που αφήνετε έξω για παιχνίδι.

6. Μια αγχωμένη γάτα

Οι γάτες που βιώνουν άγχος συχνά γίνονται πιο φωνακλάδες. Ένα νέο κατοικίδιο ή ένα μωρό, μια μετακόμιση ή αλλαγές στο σπίτι, μια ασθένεια ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να μετατρέψουν τη γάτα σας σε ομιλητική. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που αγχώνει το κατοικίδιό σας και βοηθήστε το να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, δώστε στη γάτα σας επιπλέον προσοχή για να τη βοηθήσετε να ηρεμήσει.

6. Γήρανση των γατών.

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από μια μορφή νοητικής σύγχυσης ή γνωστικής δυσλειτουργίας, καθώς γερνούν. Αποπροσανατολίζονται και συχνά κλαίνε θλιμμένα χωρίς προφανή λόγο, ειδικά τη νύχτα. Ένα νυχτερινό φως μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει αν η γάτα σας αποπροσανατολίζεται τη νύχτα, και οι κτηνίατροι συχνά μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα που βοηθούν αυτά τα συμπτώματα.

7. Γάτες που θέλουν να αναπαραχθούν

Αν η γάτα σας δεν είναι στειρωμένη, τότε θα ακούσετε πολύ περισσότερο θόρυβο. Τα θηλυκά νιαουρίζον όταν είναι σε οίστρο και τα αρσενικά όταν μυρίζουν μια θηλυκή σε οίστρο. Και τα δύο μπορεί να είναι εξοργιστικά για να ζεις μαζί τους. Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας θα το αποτρέψει αυτό.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.