Γάτα: 6 γλυκοί λόγοι για τους οποίους αρέσει στη γάτα σας να κοιμάται στα πόδια σας

By admin 6 Min Read

Γιατί οι γάτες προτιμούν να κοιμούνται στα πόδια σας;

Οι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν καλά πόσο επιλεκτικά είναι αυτά τα αιλουροειδή όταν πρόκειται για την εκδήλωση της αγάπης τους. Ενώ μπορεί να μην σας αγκαλιάζουν σφιχτά ή να μην κάθονται στην αγκαλιά σας, υπάρχει ένα σημείο που οι γάτες συχνά επιλέγουν να κουρνιάσουν – δίπλα στα πόδια του ιδιοκτήτη τους. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί;

Σύμφωνα με την Kate Luse, σύμβουλο συμπεριφοράς γατών στην Healthy Cattitude Cat Behavior Consulting, και την κτηνίατρο Nicole Savageau από την The Vets, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη γλυκιά συνήθεια, οι οποίοι κυρίως σχετίζονται με το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης που νιώθει η γάτα σε αυτή τη θέση.

Αίσθημα Ασφάλειας

Το κύριο κίνητρο για να κοιμούνται οι γάτες στην άκρη του κρεβατιού είναι η ασφάλεια. “Συχνά σκεφτόμαστε τις γάτες ως αρπακτικά που κυνηγούν μικρά ζώα όπως τρωκτικά και πουλιά”, λέει η Luse. “Ωστόσο, οι γάτες αποτελούν επίσης λεία για άλλα είδη ζώων όπως αρπακτικά πτηνά, κογιότ και αλεπούδες. Επομένως, έχουν εξελιχθεί να αναζητούν ασφαλή σημεία για ύπνο.”

- Advertisement -

Το άκρο του κρεβατιού προσφέρει μια υπερυψωμένη θέση, επιτρέποντας στη γάτα να εποπτεύει το δωμάτιο για πιθανούς θηρευτές. Επιπλέον, ανάλογα με τη διάταξη των επίπλων σας, αυτό το σημείο ύπνου μπορεί επίσης να δίνει στη γάτα σας καθαρή θέα προς την πόρτα, κάτι που την κάνει να νιώθει ότι μπορεί να διαφύγει γρήγορα αν χρειαστεί.

Ελεύθερος χώρος

Ενώ οι γάτες μπορεί να είναι πολύ τρυ φερές, τους αρέσει και ο προσωπικός τους χώρος. “Ο ύπνος στο άκρο του κρεβατιού εξασφαλίζει ότι ο σύντροφός τους, ο άνθρωπος, είναι λιγότερο πιθανό να τις ενοχλήσει ή να τις εμποδίσει κατά τον ύπνο τους”, λέει η Dr. Savageau. “Οι γάτες εκτιμούν την ανεξαρτησία τους και μπορεί να προτιμούν να κοιμούνται σε ένα σημείο όπου οι κινήσεις ή η παρουσία του ιδιοκτήτη τους δεν θα διαταράξουν τον ύπνο τους.”

Θερμοκρασία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η γάτα σας μπορεί να επιλέξει να κοιμηθεί στα πόδια σας είναι η ζεστασιά. “Οι γάτες αναζητούν ζεστά και άνετα σημεία για ύπνο, και τα πόδια του ιδιοκτήτη τους μπορούν να το προσφέρουν αυτό”, λέει η Dr. Savageau. “Τα πόδια συχνά εκπέμπουν θερμότητα, και οι γάτες μπορεί να βρουν αυτή τη ζεστασιά ανακουφιστική και χαλαρωτική.”

Από την άλλη πλευρά, εάν η γάτα σας κοιμάται στην άκρη του κρεβατιού, αλλά μακριά από τα πόδια σας, πιθανότατα αναζητά ένα πιο δροσερό σημείο για να ξεκουραστεί. “Οι γάτες θα βρουν μέρη που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τη βέλτιστη θερμοκρασία σώματος για ύπνο”, λέει η Luse.

Σύνδεση με τον Ιδιοκτήτη

Σωστά μαντέψατε! Το σημείο που κοιμάται η γάτα σας σχετίζεται και με τον δεσμό που έχει μαζί σας. “Οι γάτες νιώθουν ασφαλείς όταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους με τους οποίους έχουν δεθεί”, λέει η Luse. “Για κάποιες γάτες, αυτό σημαίνει ότι κουρνιάζουν στην αγκαλιά του κηδεμόνα τους ή κοιμούνται στο στήθος τους τη νύχτα – αλλά για πολλές άλλες, αυτό το είδος επαφής είναι υπερβολικό.” Ο ύπνος στα πόδια σας προσφέρει ένα άνετο σημείο που είναι κοντά στον ιδιοκτήτη τους, διατηρώντας παράλληλα μια ορισμένη απόσταση.

- Advertisement -

Οσμή

Καθώς είναι ένα μέρος όπου περνάτε πολύ χρόνο, το κρεβάτι σας μυρίζει εσάς – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο στο σπίτι σας. “Το κρεβάτι σας είναι ανακουφιστικό για τη γάτα σας – είτε κοιμάται στο κεφάλι, κάπου στη μέση ή στα πόδια – επειδή είναι γεμάτο με τη μυρωδιά σας”, λέει η Luse. Εφόσον οι γάτες βασίζονται στην όσφρησή τους για να διακρίνουν φίλους από εχθρούς και να αξιολογούν το περιβάλλον τους, η ανακουφιστική μυρωδιά σας λέει στη γάτα σας ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουραστεί.

Συνεκτικότητα για τον Ιδιοκτήτη

Οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνα ζώα που έχουν την ικανότητα να μετρούν την άνεση του ιδιοκτήτη τους και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα. “Επιλέγοντας να κοιμούνται στο άκρο του κρεβατιού, μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν να διαταράξουν τον ύπνο του ιδιοκτήτη τους”, λέει η Dr. Savageau. “Οι γάτες μπορούν να είναι ευγενικές με τον δικό τους τρόπο και μπορεί να επιλέξουν ένα σημείο που τις κρατάει κοντά, αλλά μειώνει την πιθανότητα να ξυπνήσουν τον ιδιοκτήτη τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.”

Συμπέρασμα

Η επιλογή της γάτας σας να κοιμάται στα πόδια σας είναι μια γλυκιά χειρονομία που αποκαλύπτει πολλά για τη σχέση σας. Από την αναζήτηση ασφάλειας και ζεστασιάς έως την επιθυμία για σύνδεση και σεβασμό προς τον ύπνο σας, η θέση ύπνου της γάτας σας αποτελεί μια σιωπηλή δήλωση αγάπης και εμπιστοσύνης.

- Advertisement -
Share This Article
Leave a comment