Πάνω από 140 γάτες αφέθηκαν να πεθάνουν σε έρημο στο Αμπου Ντάμπι, όπως ανακάλυψαν σοκαρισμένοι κάτοικοι της πόλης, με το περιστατικό να έχει προκαλέσει την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων αλλά και μια κυβερνητική έρευνα.
Οπως μεταφέρει η δημοσιογράφος Εϊμι Λουκ στο CNN, οι γάτες προέρχονταν από πολλές ράτσες, κάποιες μη ενδημικές όπως οι περσικές. Σύμφωνα με πολίτες που συμμετείχαν στη διάσωση, τα ζωντανά βρέθηκαν είτε παγιδευμένα σε μεταφορικά κλουβιά είτε περιπλανώμενα στην έρημο χωρίς τροφή, καταφύγιο ή νερό.
Τα ζώα είχαν εγκαταλειφθεί απέναντι από τον αυτοκινητόδρομο και το κυβερνητικό καταφύγιο ζώων του Αμπού Ντάμπι, στην περιοχή αλ Φάλαχ. Το καταφύγιο δήλωσε στο CNN ότι δεν γνώριζε για το περιστατικό και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Οι διασώστες μέτρησαν 50 νεκρές γάτες ενώ έχουν σώσει 95 από τις 28 Σεπτεμβρίου. Σώθηκε επίσης ένα γκόλντεν ριτρίβερ, ενώ ένα χάσκι βρέθηκε νεκρό. Ορισμένα από τα ζώα είχαν μικροτσίπ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ήταν αδέσποτα.
Η PETA προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με «όποιον πέταξε αυτές τις γάτες στην έρημο», δήλωσε στο CNN ο αντιπρόεδρος της PETA Asia, Τζέισον Μπέικερ.
«Αυτή η πράξη σκληρότητας δεν πρέπει χωθεί κάτω από το χαλί … Η λύση στην κρίση των άστεγων ζώων είναι οι στειρώσεις και οι υιοθεσίες από τα υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα καταφύγια, κάτι που η PETA Asia ζητάει από τα ΗΑΕ να απαιτήσουν εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Μπέικερ.
Το Τμήμα Δήμων και Μεταφορών του Aμπου Ντάμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διερευνήσει το περιστατικό. Ενθάρρυνε το κοινό να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό και λαμβάνει μέτρα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για αυτό.
Η εθελοντική ομάδα διάσωσης από την άλλη συνεχίζει να εργάζεται ακατάπαυστα με πολλούς διασώστες να παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους, ώστε να συνεχίσουν να σώζουν τις εγκαταλειμμένες γάτες, να τους βάζουν μικροτσίπ και να τους βρίσκουν σπίτια.
Δέκα γάτες από το Ντουμπάι, που βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από το Αμπου Ντάμπι, αναγνωρίστηκαν με μικροτσίπ και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Το Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε το 2008 ένα πρόγραμμα παγίδευσης-στειρώσεως-επιστροφής (TNR) για τον έλεγχο των άγριων και αδέσποτων γατών, κυρίως μέσω του καταφυγίου ζώων του Αμπού Ντάμπι.
Το πρόγραμμα TNR λέει ότι ακολουθεί τις «διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την καλή διαβίωση των ζώων» και ισχυρίζεται ότι απελευθερώνει τα ζώα εκεί όπου παγιδεύτηκαν.
Οι «χώροι απόρριψης» των ζώων όμως είναι ευρέως διαδεδομένοι στο Αμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι και αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων (OIPA), προσθέτοντας ότι εδώ και χρόνια διεξάγει εκστρατεία υπέρ των αδέσποτων ζώων στα ΗΑΕ.