Έρευνα: Γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους; Για πρώτη φορά απάντησαν οι επιστήμονες

By admin 3 Min Read

Τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους για διάφορους λόγους, και ενώ οι επιστήμονες δεν είχαν μια συγκεκριμένη απάντηση, αντίθετα υπήρχαν κάποιες πιθανές εξηγήσεις.
Το να γέρνουν το κεφάλι τα σκυλιά είναι μια πολύ γνωστή και αξιολάτρευτη συμπεριφορά, αλλά τι ακριβώς σημαίνει;

Αντίληψη Ήχου

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους για να προσδιορίσουν καλύτερα την κατεύθυνση και την πηγή ενός ήχου.Η κλίση του κεφαλιού μπορεί να βοηθά στην προσαρμογή των αυτιών τους για καλύτερη ακουστική αντίληψη.

Περιέργεια

Το να γέρνουν το κεφάλι μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για τα σκυλιά να δείχνουν περιέργεια ή ενδιαφέρον για κάτι νέο ή διαφορετικό.

Οπτική Αντίληψη

Κάποια σκυλιά μπορεί να γείρουν το κεφάλι τους για να βελτιώσουν το οπτικό τους πεδίο, ιδίως αν το μέτωπό τους εμποδίζει τη θέα τους.

- Advertisement -

Εκπαίδευση και Ανταμοιβή

Εάν ένα σκυλί έχει γείρει κάποτε το κεφάλι του και έχει λάβει θετική ανταπόκριση ή ανταμοιβή από τον ιδιοκτήτη του (όπως χαϊδιά ή λιχουδιές), μπορεί να έχει μάθει να επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά.

Η έρευνα που αποκάλυψε το γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους

Σε μια επιστημονική έρευνα του 2021, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition, ερευνητές από την Ουγγαρία ανέλυσαν για πρώτη φορά αυτή τη συμπεριφορά.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά μπορεί να γείρουν το κεφάλι τους όταν προσπαθούν να θυμηθούν λεπτομέρειες που θεωρούν σημαντικές. Ο επικεφαλής της έρευνας, Andrea Sommese, υπογράμμισε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκε αυτή η συμπεριφορά.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Sommese και η ομάδα του ανέλυσαν βίντεο από όλο τον κόσμο, όπου οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από τα κατοικίδιά τους να φέρουν ένα παιχνίδι λέγοντας το όνομά του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρατήρησαν ότι όλα τα σκυλιά γέρναν το κεφάλι τους κατά τις δοκιμές.

Τα ευφυή σκυλιά γέρναν το κεφάλι τους κατά 43% όταν ζητούνταν να πάρουν ένα παιχνίδι με το όνομά του, ενώ τα υπόλοιπα μόλις 2%. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να γέρνουν τα κεφάλια τους τα σκυλιά σχετίζεται με τους ήχους που έχουν μάθει να θεωρούν σημαντικούς.

- Advertisement -

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλευρά που έγερναν ήταν συνεπής στα ευφυή σκυλιά κατά τη διάρκεια των δοκιμών 24 μηνών, αλλά διέφερε από σκύλο σε σκύλο. Αλλά έγερναν δεξιά και ΄λλα αριστερά

Οι μελλοντικές έρευνες μπορούν να εξερευνήσουν ποιοι άλλοι ήχοι ή περιστάσεις μπορεί να προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά στα σκυλιά, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τη γλώσσα του σώματος των σκύλων.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.