Επιθετικότητα στο χάιδεμα: Πώς να χειριστείτε μια γάτα που δαγκώνει όταν τη χαϊδεύετε

By admin 7 Min Read

Κάθεστε στον καναπέ σας μετά από μια κουραστική μέρα και απολαμβάνετε μια από τις αγαπημένες σας σειρές στην τηλεόραση. Η γάτα σας πηδάει δίπλα σας ή ίσως και να μπαίνει στην αγκαλιά σας. Δίνοντας προσοχή στην τηλεόραση, αρχίζετε αφηρημένα να χαϊδεύετε τη γάτα σας. Ξαφνικά, αουτς! Σας δάγκωσε!

Τι συνέβη; Νόμιζες ότι περνούσατε καλά μαζί. Γιατί μερικές φορές οι γάτες σας δαγκώνουν όταν τις χαϊδεύετε;

Κατανόηση της επιθετικότητας των κατοικίδιων ζώων στις γάτες

Η επιθετικότητα στο χάιδεμα, που μερικές φορές αναφέρεται ως υπερδιέγερση, είναι πολύ συνηθισμένη στις γάτες εσωτερικού χώρου. Περιλαμβάνει γάτες που αναστατώνονται ή εκνευρίζονται μετά από οποιονδήποτε χειρισμό. Θα μπορούσε να είναι το χάιδεμα, θα μπορούσε να είναι το μάζεμα ή θα μπορούσε να είναι όταν βουρτσίζετε τη γάτα σας. Συχνά, το δάγκωμα και το ξύσιμο φαίνεται να εμφανίζεται ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση και δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς συνέβη. Φυσικά, αυτό αναστατώνει πολλούς ιδιοκτήτες γάτας και βλάπτει σημαντικά το δεσμό μεταξύ ανθρώπου και γάτας. Η επιθετικότητα στο χάιδεμα είναι μία από τις λιγότερο κατανοητές μορφές επιθετικότητας μεταξύ των ιδιοκτητών γάτας. Τα καλά νέα είναι ότι είναι μία από τις πιο εύκολα διαχειρίσιμες.

Ως άνθρωποι, μας αρέσει να χαϊδεύουμε τα ζώα. Βλέπουμε κάτι μικρό και τριχωτό και νιώθουμε μια ακατανίκητη επιθυμία να το αγγίξουμε. Ειδικά με τα δικά μας ζώα, θέλουμε να τους δείξουμε στοργή και να δεθούμε μαζί τους. Συχνά, το χάιδεμα είναι ο καλύτερος τρόπος που γνωρίζουμε.  Πονάει -τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά- όταν η γάτα σας απομακρύνει το χέρι σας και σφυρίζει. Ωστόσο, συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι . Και αυτό είναι εντάξει! Ούτε εσείς θέλετε πάντα να σας αγγίζουν, ακόμα και από ανθρώπους που γνωρίζετε και αγαπάτε.

- Advertisement -

Φανταστείτε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σας γαργαλάει. Στην αρχή, είναι διασκεδαστικό και όλοι γελούν και διασκεδάζουν. Αλλά συνεχίζεται, και συνεχίζεται, και συνεχίζεται, μέχρι που ξαφνικά, δεν διασκεδάζετε πια. Όταν συμβαίνει αυτό, τους ζητάτε να σταματήσουν. Και αν δεν το κάνουν; Θα τους χτυπήσετε το χέρι; Ίσως να του επιτίθεσαι λεκτικά; Είναι παρόμοιο με τις γάτες. Συχνά, οι ιδιοκτήτες γατών δεν είναι εκπαιδευμένοι ως προς τη λεπτή γλώσσα του σώματος της γάτας τους και τα σήματα που δείχνουν ότι δεν απολαμβάνει πλέον την αλληλεπίδραση. Στην αρχή απολαμβάνει το χάιδεμα και μετά, ξαφνικά, δεν το απολαμβάνει πια. Ίσως το κούνημα της ουράς του ή τα αυτιά του που γυρίζουν προς τα πίσω αγνοήθηκαν, οπότε τώρα αισθάνεται ότι πρέπει να απαιτήσει να σταματήσετε, αντί απλώς να το ζητήσει.

Διαχείριση της συμπεριφοράς της γάτας σας

Αν η γάτα σας σας δαγκώνει όταν τη χαϊδεύετε, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά της:

Η δοκιμή συναίνεσης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ρωτήσετε τη γάτα σας αν θέλει να τη χαϊδέψετε.

Κρατήστε το χέρι σας σε απόσταση μιας ή δύο εκατοστών από το κεφάλι της. Κλείνει το κενό και γέρνει προς το χέρι σας; Αν ναι, τότε ξέρετε σίγουρα ότι θα ήθελε να τη χαϊδέψετε. Κρατήστε το χέρι σας αρκετά ακίνητο και αφήστε το να ελέγχει την αλληλεπίδραση. Θα καθοδηγήσει το χέρι σας στα σημεία του κεφαλιού ή του σώματός του που θα ήθελε να αγγίξει. Αν έχετε μια γάτα που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε επιθετικότητα στο χάιδεμα, σταματήστε το χάιδεμα κάθε λίγα δευτερόλεπτα και αφήστε την να ξαναρχίσει με τους δικούς της όρους. Αν δεν ξεκινήσει, σεβαστείτε την επιθυμία του και μην τον χαϊδέψετε.

Μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας και να αναγνωρίζετε τα ανεπαίσθητα σημάδια εκνευρισμού και δυσφορίας.

- Advertisement -

Αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, τις περισσότερες φορές το δάγκωμα δεν έρχεται από το πουθενά. Η γάτα πιθανότατα θα ξεκινήσει με μικρά σήματα, όπως τα αυτιά της να γυρίζουν προς τα πίσω, η ουρά της να κουνιέται ή το σώμα της να σφίγγεται. Αν αυτά αγνοηθούν, πρέπει να το πει λίγο πιο δυνατά – με τη μορφή σφυρίγματος, χτυπήματος ή δαγκώματος. Για να αποφύγετε το δάγκωμα, προσπαθήστε να μην χαϊδεύετε μια γάτα που είναι επιρρεπής στην υπερδιέγερση, εκτός αν έχει την πλήρη προσοχή σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να βλέπετε καθαρά πότε πρέπει να σταματήσετε.

Ένας καλός κανόνας είναι να επιμένετε να χαϊδεύετε τη γάτα σας στο κεφάλι.

Τα χάδια ολόκληρου του σώματος και τα χάδια σε άλλες περιοχές μερικές φορές δεν γίνονται ανεκτά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες γατούλες. Αν έχετε δύο γάτες που είναι πολύ φιλικές μεταξύ τους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι θα περιποιούνται η μία την άλλη. Σχεδόν πάντα, θα περιποιούνται η μία το πρόσωπο και το κεφάλι της άλλης. Μιμηθείτε αυτή τη φυσική συμπεριφορά της γάτας ακολουθώντας το παράδειγμά της!

- Advertisement -

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απευαισθητοποίηση και την αντενδυνάμωση για να μάθετε στη γάτα σας να απολαμβάνει το χάιδεμα.

Χαϊδέψτε την για ένα δευτερόλεπτο και στη συνέχεια δώστε της μια λιχουδιά. Στη συνέχεια, τα δύο δευτερόλεπτα, τα τρία δευτερόλεπτα και άλλα τόσα! Αν η γάτα σας μάθει ότι κάθε φορά που τη χαϊδεύετε, θα ακολουθεί ένα νόστιμο σνακ, μπορεί να αρχίσει να ανυπομονεί για την ώρα του χαϊδέματος!

Αν στη γάτα σας απλά δεν αρέσει το χάιδεμα ή το κράτημα, τότε αυτό δεν πειράζει.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δεθείτε μαζί της! Η εκπαίδευση σε κόλπα, η εκμάθησή της να περπατάει με λουρί και λουρί και το παιχνίδι με παιχνίδια είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να περάσετε χρόνο με τη γάτα σας και να δεθείτε μαζί!

Όπως πάντα, αν παλεύετε με οποιοδήποτε είδος επιθετικότητας στη γάτα σας, είναι σημαντικό να αποκλείσετε οποιαδήποτε ιατρική αιτία με τον κτηνίατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός συμβούλου συμπεριφοράς γάτας.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.