Echo: Αυτός είναι ο Βελγικός ποιμενικός σκύλος K9 της Ομάδας Anubis που βρήκε το Μπάμπη στο Μεσολόγγι

By admin 5 Min Read

Ο ρόλος των ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών στις αστυνομικές έρευνες έχει αποδειχθεί καθοριστικός σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναδείχθηκε πρόσφατα με την δράση του Echo, Βελγικού Ποιμενικού της ομάδα Anubis K9, στην περίπτωση της εξιχνίασης της εξαφάνισης του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι.

Η σημασία του ρόλου τους έγκειται στην ικανότητά τους να εντοπίζουν ίχνη και στοιχεία που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την επιτυχία του συγκεκριμένου σκύλου σε άκρως δύσκολες συνθήκες βαλτώδους περιοχής. Η εξαιρετική αυτή επίδοση αποτελεί επιβεβαίωση της σημαντικότητας των ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης που ακολουθούν τα σκυλιά της αστυνομίας.

Το γεγονός ότι ο σκύλος κατάφερε να επιτύχει εκεί που ανθρώπινες ομάδες, τεχνολογίες και 20ήμερες έρευνες δεν μπόρεσαν, αναδεικνύει την αναντικατάστατη συμβολή τους στις αστυνομικές έρευνες.

Ποια είναι τα Βέλγικα ποιμενικά

Τα Βελγικά Ποιμενικά, γνωστά και ως K9 στον κόσμο της αστυνομίας και της διάσωσης, αποτελούν μία από τις πιο αξιόλογες και ικανές φυλές σκύλων όσον αφορά την ανίχνευση μυρωδιών και τη συμμετοχή σε έρευνες και διασώσεις. Αυτή η φυλή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αστυνομικών δυνάμεων και των ομάδων διάσωσης παγκοσμίως, χάρη στις ξεχωριστές ικανότητές της.

- Advertisement -

Χαρακτηριστικά της φυλής

Τα Βελγικά Ποιμενικά είναι γνωστά για την αθλητική τους σωματοδομή, την υψηλή ενέργεια και την εξαιρετική ευφυΐα. Έχουν έντονο κυνηγετικό ένστικτο και διακρίνονται για την εργατικότητα, την αφοσίωση και την υπακοή τους. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά για διάφορους ρόλους στις αστυνομικές δυνάμεις και στις ομάδες διάσωσης.

Εκπαίδευση στην ανίχνευση μυρωδιών

Η εκπαίδευση των Βελγικών Ποιμενικών K9 στην ανίχνευση μυρωδιών είναι μία απαιτητική διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και ειδικές τεχνικές. Αυτά τα σκυλιά εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες οσμές, όπως οσμές ανθρώπων, ναρκωτικών, εκρηκτικών ή ακόμη και ιατρικών καταστάσεων όπως οι υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Συμβολή στις έρευνες και διασώσεις

Στον τομέα των έρευνων και διασώσεων, τα Βελγικά Ποιμενικά K9 αποδεικνύονται ανεκτίμητα. Η ικανότητά τους να εντοπίζουν άτομα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σε καταστροφές, συντρίμμια κτιρίων ή σε εκτεταμένες αναζητήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ακρίβεια και η ταχύτητά τους στο εντοπισμό αγνοούμενων ατόμων ή ακόμη και στον εντοπισμό συγκεκριμένων αντικειμένων είναι ανώτερη σε πολλές περιπτώσεις από τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Περαιτέρω Πληροφορίες

Εκτός από την ενεργό συμμετοχή τους στις αστυνομικές και διασωστικές επιχειρήσεις, τα Βελγικά Ποιμενικά K9 είναι επίσης δημοφιλή ως συντρόφοι και προστατευτικά σκυλιά. Η φροντίδα τους απαιτεί συνεχή άσκηση, πνευματική διέγερση και κοινωνικοποίηση, γεγονότα που τα καθιστούν κατάλληλα για ενεργά άτομα ή οικογένειες.

Συνοψίζοντας, τα Βελγικά Ποιμενικά K9 διαθέτουν μια σειρά από ξεχωριστές ικανότητες που τα καθιστούν απαραίτητα εργαλεία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της διάσωσης. Η εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους, σε συνδυασμό με τη φυσική τους διάπλαση και τις ιδιότητες της φυλής, τα καθιστούν αναντικατάστατους συνεργάτες σε πολλαπλές και ποικίλες επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Λίγα λόγια για την εθελοντική ομάδα Anubis Cold Case K9

Η Anubis Coldcase K9 Team, ιδρύθηκε το 2022, και αναλαμβάνει απαιτητικές αποστολές αναζήτησης και εντοπισμού σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Με εξειδίκευση στα περιστατικά εξαφανίσεων λόγω παθολογικών καταστάσεων, τεχνολογικών ατυχημάτων, εγκληματικής ενέργειας και φυσικών καταστροφών, η ομάδα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η ευρεία γκάμα δράσεων που αναλαμβάνουμε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση και εντοπισμό απανθρακωμένων ατόμων, την αντιμετώπιση καταρρεύσεων κτιρίων λόγω σεισμού, την προσέγγιση σε πλημμυρικά φαινόμενα, τον εντοπισμό εξαφανισμένων ατόμων στο ύπαιθρο καθώς και την αναζήτηση ανθρώπων μετά από αεροπορικά ή σιδηροδρομικά ατυχήματα.

- Advertisement -

Η δράση μας βασίζεται σε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά εργασίας τα οποία καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες: σκυλιά ανίχνευσης για ζωντανά άτομα, σκυλιά ανίχνευσης για νεκρά άτομα και σκυλιά ανίχνευσης αίματος. Με βάση τη φύση της αποστολής, επιλέγονται οι κατάλληλοι σκύλοι, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Με ένα εντυπωσιακό σύνολο 220 αποστολών μέχρι σήμερα και ποσοστό επιτυχίας 85%, η Anubis Coldcase K9 Team καταδεικνύει αποτελεσματικότητα και δέσμευσή στο ρόλο του εντοπισμού και της διάσωσης ανθρώπων σε κρίσιμες συνθήκες. Ενεργώντας σε αρμονία με διεθνή πρότυπα, η ομάδα μας παρέχει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την εκπαίδευση αδέσποτων σκύλων από φιλοζωικά σωματεία με σκοπό την διευκόλυνση της υιοθέτησής τους. Ακόμη, παρέχουμε τη δυνατότητα εκπαίδευσης σκύλων ιδιωτών για διόρθωση συμπεριφοράς (έναντι αντιτίμου δωρεάς).

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.