Διάρροια σε γάτες και γατάκια: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

By admin 10 Min Read

Η διάρροια στις γάτες και τα γατάκια μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και τα κόπρανια της γάτας σας μπορούν να σας αποκαλύψουν πολλά για την υγεία της. Μαλακά, υγρά ή ρευστά κόπρανα μπορεί να δείχνουν απλά μια μικρή ενόχληση στο στομάχι, αλλά μπορεί να αποτελούν και ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Ας δούμε τις πιο συχνές αιτίες διάρροιας στις γάτες και τα γατάκια

 1. Διατροφή: Αλλαγές στη διατροφή της γάτας σας, όπως η μετάβαση σε μια νέα τροφή, μπορούν να προκαλέσουν ήπια και προσωρινή διάρροια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για τις γάτες, οπότε το γάλα ή η κρέμα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται τροφικές αλλεργίες.
 2. Παράσιτα: Εσωτερικά παράσιτα όπως στρογγυλοσκώληκες ή ταινίες είναι πιο συχνά σε γατάκια παρά σε ενήλικες γάτες. Μπορούν να ερεθίσουν το έντερο και να προκαλέσουν σοβαρή διάρροια.
 3. Λοιμώξεις: Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν διάρροια σε γάτες και γατάκια. Τα μη εμβολιασμένα γατάκια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ιούς όπως η λευχαιμία των αιλουροειδών, η πανλευκοπενία, ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών και ο ροταϊός.
 4. Πεπτικές διαταραχές: Ασθένειες και διαταραχές του πεπτικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκειες βιταμινών και άλλα διατροφικά προβλήματα που οδηγούν σε αραιά κόπρανα και διάρροια.
 5. Περιβαλλοντικό άγχος: Όπως και στους ανθρώπους, το άγχος μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια σε γάτες και γατάκια. Μετακόμιση, νέο κατοικίδιο ή άτομο στο σπίτι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια στη γάτα σας.
 6. Κατάποση τοξικών ουσιών: Μερικές γάτες τρώνε τα πάντα, ειδικά τα περίεργα γατάκια. Πολλά οικιακά χημικά προϊόντα και φυτά εσωτερικού και κήπου είναι τοξικά για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια αν τα καταπιούν.
 7. Παρενέργειες φαρμάκων: Η διάρροια είναι συχνή παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων για γάτες, όπως αντιβιοτικά και αναλγητικά.

Πώς να αναγνωρίσετε τη διάρροια σε γάτες και γατάκια:

Η διάρροια σε γάτες και γατάκια μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές και υφές, καθεμία από τις οποίες μας δίνει πληροφορίες για την υγεία της γάτας σας. Αυτός ο πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό και πότε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

**Εμφάνιση Κοπράνων Σημασία Τι πρέπει να κάνετε**
Καθόλου κόπρανα/Δυσκοιλιότητα χωρίς αποτέλεσμα Σοβαρή δυσκοιλιότητα Παρακολουθήστε τη γάτα σας και βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετό νερό. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν δεν αφοδεύσει για περισσότερες από δύο ή τρεις ημέρες.
Σκληρά και στρογγυλά σαν χαλίκια Ήπια δυσκοιλιότητα Δοκιμάστε να αλλάξετε την πρωτεΐνη που της δίνετε, καθώς μπορεί να είναι πιο εύπεπτη για το στομάχι της. Βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεται αρκετά και ελαχτοποιήστε το άγχος. Σκεφτείτε να προσθέσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου της.
Λεία, ελαφρώς ανώμαλη, με σχήμα λουκάνικου Υγιές έντερο Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικό.
Λίγο μαλακά αλλά διατηρούν το σχήμα τους Ήπιος ερεθισμός του γαστρεντερικού (GI) συστήματος Παρακολουθήστε την κατάσταση. Εάν δεν βελτιωθεί μετά από λίγες ημέρες, χειροτερέψει ή συνοδεύεται από άλλα σημάδια ασθένειας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.
Υδατώδη ή σαν σούπα Διάρροια Αν έχετε μικρό γατάκι, επισκεφτείτε αμέσως κτηνίατρο. Εάν έχετε ενήλικη γάτα, περιμένετε μια μέρα για να δείτε αν θα βελτιωθεί. Αν όχι, ή αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
Βλέννα στα κόπρανα Πιθανή παρασιτική ή άλλη λοίμωξη Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
Αίμα στα κόπρανα Ερεθισμός κοντά στον πρωκτό Αν υπάρχει πολύ αίμα, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
Μαύρα/πίσσας κόπρανα Αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα Θεωρήστε το επείγον και επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Πορτοκαλί κόπρανα Πιθανή ένδειξη προβλημάτων στο ήπαρ ή στη χολή Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
Κίτρινα κόπρανα Μπορεί να είναι σημάδι κρίκοσπορίωσης, μιας παρασιτικής λοίμωξης Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
Πράσινα κόπρανα Πιθανή βακτηριακή λοίμωξη Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πώς να θεραπεύσετε τη διάρροια στις γάτες

Στα πρώτα σημάδια διάρροιας, μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να ανακουφίσετε τη γάτα σας. Σε περίπτωση ήπιας και προσωρινής διάρροιας, αυτό μπορεί να είναι αρκετό.

Θεραπεία στο σπίτι:

- Advertisement -
 • Προσφέρετε άφθονο φρέσκο νερό. Η αφυδάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη διάρροια, ειδικά για μικρά γατάκια. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει συχνά και, αν χρειαστεί, προσθέστε νερό στο φαγητό της.
 • Εξετάστε αν τυχόν πρόσφατες αλλαγές στη διατροφή προκαλούν δυσπεψία. Εάν ναι, επιστρέψτε στο προηγούμενο φαγητό και μετά εισάγετε σταδιακά νέα τροφή αναμιγνύοντάς την με την παλιά.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή. Φροντίστε η γάτα σας να μην τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα ή υπολείμματα από το τραπέζι.
 • Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή της για να σφίξετε τα κόπρανα. Δοκιμάστε να δώσετε στη γάτα σας ένα κουταλάκι του γλυκού έως μια κουταλιά της σούπας πουρέ κολοκύθας χωρίς ζάχαρη. Η κολοκύθα περιέχει επίσης κουκουρβιτακίνη, η οποία πιστεύεται ότι έχει οφέλη στη θεραπεία εντερικών παρασίτων.
 • Προσπαθήστε να εντοπίσετε και, εάν είναι δυνατόν, να εξαλείψετε ή να μετριάσετε τυχόν πηγές άγχους στη ζωή της γάτας σας. Εάν η πηγή του άγχους είναι αναπόφευκτη, οι διαχυτήρες ή τα σπρέι φερομονών γάτας μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους της γάτας σας και να την ηρεμήσουν αρκετά ώστε η πέψη της να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Βεβαίως, η επίμονη και σοβαρή διάρροια θα χρειαστεί σωστή διάγνωση από κτηνίατρο για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία και η κατάλληλη θεραπεία. Ανάλογα με την αιτία, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τα ακόλουθα:

Κτηνιατρικές θεραπείες:

 • Συνταγογραφημένες τροφές για γάτες ή προβιοτικά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει να αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας σε μια συνταγογραφημένη τροφή που είναι πιο εύπεπτη και πλούσια σε φυτικές ίνες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο της γάτας σας. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν προβιοτικά. Εάν υποψιάζεστε τροφικές αλλεργίες, η γάτα σας μπορεί να ακολουθήσει μια δίαιτα αποκλεισμού για να βοηθήσει στον εντοπισμό της αλλεργιογόνου ουσίας.
 • Αντιπαρασιτικά ή αντιβιοτικά. Εάν εντοπιστούν παράσιτα, ο κτηνίατρός σας θα θεραπεύσει πιθανότατα τη γάτα σας ή το γατάκι σας με ένα αντιπαρασιτικό από το στόμα. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία πιθανών λοιμώξεων.
 • Υποδόρια ή ενδοφλέβια υγρά. Σε σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας, ειδικά σε μικρά γατάκια, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση υποδόριων ή ενδοφλεβίων υγρών

Πότε να πάρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για διάρροια:

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν η διάρροια της γάτας ή του γατιού σας δεν υποχωρήσει μέσα σε 24-48 ώρες ή εάν παρατηρήσετε αίμα ή αποχρωματισμό στα κόπρανα. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν η διάρροια συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πυρετός
 • Απώλεια όρεξης
 • Απώλεια ενέργειας
 • Λαχάνιασμα
 • Ξηρές ή κολλώδεις ούλες, ένδειξη αφυδάτωσης
 • Εμετός
 • Απώλεια βάρους
 • Πόνος
 • Κόπρανα με έντονη οσμή
 • Και να θυμάστε ότι είναι πάντα καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας σε οποιοδήποτε σημάδι αλλαγής στην υγεία της γάτας σας.

Πρόληψη της διάρροιας στις γάτες:

- Advertisement -
 • Διατηρήστε τη γάτα σας ενυδατωμένη με φρέσκο νερό.
 • Ταΐζετε τη γάτα σας μια υγιεινή τροφή υψηλής ποιότητας.
 • Αποφύγετε να δίνετε στη γάτα σας υπολείμματα από το τραπέζι ή άλλα τρόφιμα που δεν είναι κατάλληλα για αυτήν.
 • Μην αλλάζετε ξαφνικά τη διατροφή της γάτας σας.
 • Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από ξένα αντικείμενα που θα μπορούσε να καταπιεί.
 • Καθαρίζετε τακτικά τα μπολ φαγητού και νερού της γάτας σας.
 • Αποπαρασιτώστε τη γάτα σας τακτικά.
 • Εμβολιάστε τη γάτα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
 • Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από άρρωστα ζώα.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού χειριστείτε τα κόπρανα της γάτας σας.

Συμπέρασμα:

Η διάρροια στις γάτες είναι ένα συχνό πρόβλημα, αλλά συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με απλές θεραπείες. Εάν η γάτα σας εμφανίζει σοβαρά ή συνεχιζόμενα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Ακολουθώντας τις συμβουλές πρόληψης, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρήσει ένα υγιές πεπτικό σύστημα και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας.

- Advertisement -

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.