Αρσενική ή θηλυκή γάτα; Ποια να διαλέξεις; Ποιες οι διαφορές στην προσωπικότητά τους

By admin 6 Min Read

Πριν φέρετε μια νέα γάτα στο σπίτι σας, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, όπως το αν θα πρέπει να υιοθετήσετε αρσενικό ή θηλυκό γάτο.

  • Οι βιολογικές διαφορές είναι εμφανείς, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε αν υπάρχουν πιο λεπτές διαφορές που θα έκαναν το ένα φύλο να ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας από το άλλο.
  • Φυσικά, κάθε γάτα είναι διαφορετική και αυτό που ισχύει για τη μία μπορεί να μην ισχύει για την άλλη.
  • Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικές τυπικές διαφορές προσωπικότητας και συμπεριφοράς όταν ψάχνετε για τον τέλειο τριχωτό φίλο που θα προσθέσετε στην οικογένειά σας.

Τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές γάτες αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε τις διαφορές και να επιλέξετε μια γάτα που θα ταιριάζει ιδανικά στην οικογένειά σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να συμβεί είναι να χρειαστεί να επανατοποθετήσετε μια γάτα, κάτι που μπορεί να είναι βασανιστικό τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα. Αυτή η ανάρτηση θα εξετάσει μερικές από τις βασικές διαφορές προσωπικότητας μεταξύ θηλυκών και αρσενικών γατών.

Μια σημείωση σχετικά με τη στείρωση

Πριν εμβαθύνουμε στις διαφορές, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και συμπεριφορές είναι πιο εμφανή στα μη στειρωμένα κατοικίδια ζώα. Τα άθικτα αρσενικά είναι πιο πιθανό να ψεκάζουν ούρα μέσα και γύρω από το σπίτι σας. Είναι επίσης πιο επιρρεπή σε επιθετικότητα και σε προσπάθειες απόδρασης για να πάνε να αναζητήσουν θηλυκές γάτες. Τα άθικτα θηλυκά τείνουν να φωνάζουν δυνατά για να προσελκύσουν τα αρσενικά.

- Advertisement -

Οι συνήθεις συμπεριφορές στις μη στειρωμένες γάτες περιλαμβάνουν:

  • Ψεκασμός ούρων/σήμανση
  • Επιθετικότητα προς τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες
  • Περιπλάνηση
  • Υπερβολικές φωνές και κλαψουρίσματα
  • Προσπάθεια απόδρασης
  • Εδαφική κυριαρχία

Εάν η γάτα σας έχει στειρωθεί (κάτι που συνιστούμε ανεπιφύλακτα!), δεν είναι τόσο επιρρεπής σε αυτές τις προβληματικές συμπεριφορές. Με αυτό το δεδομένο, ας δούμε μερικές συγκεκριμένες διαφορές στην προσωπικότητα των στειρωμένων  γατών.

Οι αρσενικές γάτες είναι πιο κοινωνικές και παιχνιδιάρικες

Οι αρσενικές γάτες τείνουν να είναι πιο κοινωνικές και στοργικές τόσο με τους ανθρώπους όσο και με άλλες γάτες. Συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με άλλες γάτες στο σπίτι, ακόμη και όταν δεν προέρχονται από την ίδια γέννα. Τα θηλυκά, από την άλλη πλευρά, είναι συχνά πιο απόμακρα. Αν ψάχνετε για ένα μικρό κατοικίδιο, η υιοθεσία ενός αρσενικού μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Οι αρσενικές γάτες είναι συνήθως πιο παιχνιδιάρικες από τις θηλυκές και μπορεί να γίνουν αρκετά ατίθασες. Αυτό είναι ιδανικό αν έχετε άφθονο χρόνο να αφιερώσετε στο παιχνίδι με τον αιλουροειδή φίλο σας και δεν σας πειράζει να ξυπνάτε από τα καμώματά τους στη μέση της νύχτας. Αν όμως αναζητάτε περισσότερο έναν ήσυχο σύντροφο, ίσως είναι καλύτερα να υιοθετήσετε ένα θηλυκό.

Οι θηλυκές γάτες είναι πιο ανεξάρτητες

Οι θηλυκές γάτες τείνουν να είναι πιο ανεξάρτητες από τις αρσενικές. Εάν εργάζεστε πολλές ώρες στη δουλειά και το νέο σας κατοικίδιο θα περνάει πολύ χρόνο μόνο του στο σπίτι, ένα θηλυκό θα το διαχειριστεί αυτό γενικά καλύτερα από ένα αρσενικό. Οι θηλυκές γάτες είναι συχνά απόλυτα ικανοποιημένες με το να κοιμούνται και να διασκεδάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Advertisement -

Ακόμη και μετά την στείρωση, το μητρικό ένστικτο παραμένει ισχυρό στα θηλυκά. Αν και δεν είναι τόσο επιρρεπείς στο να επιδεικνύουν στοργή κατά πρόσωπο, οι θηλυκές γάτες είναι έντονα πιστές και αφοσιωμένες στους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι η θηλυκή αιλουροειδής φίλη σας προσπαθεί να σας “μητέρα” μένοντας στο πλευρό σας όταν είστε άρρωστοι ή αισθάνεστε πεσμένοι.

Αρσενικά έναντι θηλυκών: Ποια είναι καλύτερα;

Όπως προαναφέρθηκε, η στείρωση  παίζει τεράστιο ρόλο στον καθορισμό της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των γατών. Ανεξάρτητα από το φύλο που θα υιοθετήσετε, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τις στειρώσετε, ώστε η προβληματική συμπεριφορά να μην κρύβει τα καλύτερα κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Και αυτό είναι επιπλέον της συμβολής σας στην πρόληψη του υπερπληθυσμού των γατών.

Όταν αποφασίζετε μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας και το είδος της σχέσης που ελπίζετε να έχετε με τον αιλουροειδή φίλο σας. Αν θέλετε έναν τριχωτό φίλο που θα παίζει με τα παιδιά σας και θα περνάει ώρες αγκαλιά στο πλευρό σας, η υιοθεσία ενός αρσενικού γατάκι μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Αν, ωστόσο, εργάζεστε πολλές ώρες και ο αιλουροειδής φίλος σας θα περνάει πολύ χρόνο μόνος του, σκεφτείτε να φέρετε στο σπίτι ένα θηλυκό.

- Advertisement -

Να θυμάστε ότι όλες οι γάτες έχουν μοναδικές προσωπικότητες. Πολλές  γάτες λατρεύουν να αγκαλιάζονται με τους ιδιοκτήτες τους και είναι εξίσου θορυβώδεις με τα αγόρια. Και μερικά αρσενικά είναι απόμακρα και είναι ιδανικά για να περνούν τον χρόνο τους μόνα τους. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες είναι άτομα με τις δικές τους προσωπικότητες, συμπάθειες και αντιπάθειες.

 

Το να φέρετε στο σπίτι μια νέα γάτα είναι μεγάλη υπόθεση και είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.