Αίμα στα ούρα της γάτας: Τι μπορεί να σημαίνει

By admin 6 Min Read

Συχνός λόγος για τον οποίο μία γάτα φτάνει στον κτηνίατρο είναι να υπάρχει αίμα στα ούρα της. Συχνά όταν η γάτα έχει αιματουρία ουρεί έξω από το αμμοδοχειο της. Αυτή η συμπεριφορά καθιστά συνήθως το πρόβλημα πιο εμφανές για τους γονείς των κατοικίδιων, αλλά δεν είναι το μόνο σημάδι ενός πιθανού προβλήματος ούρων.

Τι χρώμα έχουν τα ούρα της γάτας;

Σε υγιείς ζώα, τα ούρα των γατών είναι κίτρινα. Τα ούρα μπορεί να είναι αχνά στο χρώμα ή να φαίνονται πιο κεχριμπαρένια, αλλά πρέπει να φαίνονται καθαρά, όχι θολά. Εάν παρατηρήσετε ούρα που είναι θολά ή έχουν πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, μπορεί να είναι αιματουρία (αιμοειδή ούρα).

Τι είναι η Αιματουρία (αίμα στα ούρα);

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα των ούρων της γάτας σας, μπορεί να προέρχονται από την αιματουρία (το ιατρικό όρο για το αίμα στα ούρα). Μερικές φορές, η αιματουρία είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Για παράδειγμα, τα ούρα της γάτας σας μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα ή κόκκινα. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει τόσο μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα που ο κτηνίατρός σας πρέπει να εξετάσει ένα δείγμα κάτω από το μικροσκόπιο για να είναι σίγουρος.

Σημάδια αιματουρίας στις γάτες

Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων συχνά ανακαλύπτουν το αίμα στα ούρα των γατών όταν παρατηρούν άλλες ασυνήθιστες συμπεριφορές στην τουαλέτα του κατοικίδιου, όπως:

- Advertisement -

Να ουρούν έξω από την αμμοδοχο
Ούρηση πιο συχνά ή λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο
Αλλαγές στην ποσότητα των ούρων
Κλάμα κατά τη διάρκεια της ούρησης
Αλλαγές στη μυρωδιά και το χρώμα των ούρων
Αυξημένο γλύψιμο ή καθαρισμός γύρω από τα γεννητικά όργανα

Τι Προκαλεί την αιματουρία στη γάτα

Υπάρχουν τρεις κοινές αιτίες για το αίμα στα ούρα της γάτας: οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι κρύσταλλοι στα ούρα και η κυστίτιδα. Ίσως χρειαστεί ένα δείγμα ούρων για να καθορίσει τη συγκεκριμένη αιτία.

Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) είναι μια λοίμωξη στην κύστη, το νεφρό, την ουρήθρα ή τον ουρητήρα (τα σωληνάκια που συνδέουν τα νεφρά με την κύστη) ενός γάτου (ή ενός ανθρώπου). Η λοίμωξη μπορεί να περιορίζεται στην κύστη ή μπορεί να εμπλέκει ένα ή και τα δύο νεφρά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Στις πιο μεγάλη σε ηλικία γάτες, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι μιας UTI. Σε προχωρημένες περιπτώσεις λοίμωξης του νεφρού, ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας μπορεί να παρατηρήσει ότι “η γάτα κρεμάει το κεφάλι πάνω από το μπολ με το νερό αλλά δεν πίνει πολύ.”

Εάν μια γάτα έχει UTI, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως:

 1. Ορατό αίμα στα ούρα
 2. Απώλεια βάρους
 3. Κακή όρεξη
 4. Αυξημένη δίψα
 5. Αυξημένη συχνότητα ούρησης
 6. Δυσκολία κατά την ούρηση

Θεραπεία: Ευτυχώς, οι βακτηριακές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία. Σε περιπτώσεις λοίμωξης του νεφρού, τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγηθούν για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

- Advertisement -

Κρύσταλλοι στα ούρα

Στιςπιο νέες γάτες, μια συνηθισμένη αιτία αίματος στα ούρα είναι η παρουσία κρυστάλλων στα ούρα (κρυσταλλούρια). Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να οδηγήσουν έκτακτα τη γάτα σας στον κτηνίατρο όταν παραμένουν αδιάγνωστοι αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα.

Φραγμένη ουρήθρα: Σε ορισμένες αρσενικές γάτες, οι κρύσταλλοι μπορεί να προκαλέσουν φραγή της ουρήθρας. Επειδή δεν μπορούν να ουρήσουν μέσω μιας φραγμένης ουρήθρας, αυτό δημιουργεί μια ιατρική έκτακτη ανάγκη, που οδηγεί γρήγορα σε ανεπάρκεια του νεφρού και ακόμη και σε θάνατο εντός 48 έως 72 ωρών.

Πέτρες: Στις θηλυκές γάτες και σε ορισμένες αρσενικές γάτες, οι ορυκτοί κρύσταλλοι στα ούρα (κυρίως ασβεστίου οξαλικού ή struvite) μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό πετρών αλλά όχι σε φραγή της ουρήθρας.

- Advertisement -

Αυτές οι πέτρες μπορεί να είναι στα νεφρά, στους υποδεκτές ή στην κύστη. Οι πέτρες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  1. Αίμα στα ούρα
  2. Χρόνια ή επανειλημμένη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
  3. Απώλεια του νεφρού

Θεραπεία: Ευτυχώς, οι πέτρες των υποδεκτών είναι σχετικά σπάνιες. Οι ειδικές δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρυσταλλούριας και των πετρών. Ωστόσο, οι πέτρες ασβεστίου οξαλικού μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Κυστίτιδα (FIC/FUS/FLUTD)

Ο τρίτος και πιο συνηθισμένος λόγος για αίμα στα ούρα είναι η κυστίτιδα, που προκαλεί φλεγμονή της κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Ίσως έχετε ακούσει γι’ αυτή την κατάσταση με το όνομα ενδοθηλιακή κυστίτιδα της γάτας, ιδιοπαθής κυστίτιδατης γάτας (FIC), ουρολογικό σύνδρομο της γάτας (FUS) ή νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD).

Τα σημάδια της ενδοθηλιακής κύστιτης περιλαμβάνουν:

 1. Ούρα με αίμα
 2. Αυξημένη συχνότητα ούρησης
 3. Δυσκολία κατά την ούρηση
 4. Κλάμα κατά την ούρηση

Αν παρατηρείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια στη γάτα σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για μια πλήρη αξιολόγηση και θεραπεία. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κατάσταση της γάτας σας και να συνιστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Leave your vote

-1 Points
Upvote Downvote
Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.