Είναι οι υποαλλεργικοί σκύλοι πραγματικοί;

By Σοφία Λαμόρ 3 Min Read

Η ιδέα των υποαλλεργικών σκύλων έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργίες. Αλλά είναι πραγματικά οι υποαλλεργικοί σκύλοι μια πραγματικότητα, ή πρόκειται για έναν μύθο; Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι σημαίνει πραγματικά ο όρος “υποαλλεργικός σκύλος” και αν υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μειώσουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

Τι είναι ένας υποαλλεργικός σκύλος;

Ορισμός

Ένας υποαλλεργικός σκύλος είναι ένας σκύλος που υποτίθεται ότι προκαλεί λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους σε σύγκριση με άλλες φυλές. Ο όρος υποαλλεργικός υποδηλώνει ότι οι συγκεκριμένοι σκύλοι παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα ή ότι τα αλλεργιογόνα τους είναι λιγότερο έντονα.

Τα αλλεργιογόνα των σκύλων

Τα αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργίες στους ανθρώπους προέρχονται κυρίως από την πιτυρίδα (νεκρά δερματικά κύτταρα), το σάλιο και τα ούρα των σκύλων. Η τρίχα του σκύλου από μόνη της δεν είναι αλλεργιογόνο, αλλά μπορεί να φέρει αυτά τα αλλεργιογόνα.

Οι φυλές που θεωρούνται υποαλλεργικές

Δημοφιλείς υποαλλεργικές φυλές

Μερικές από τις φυλές που θεωρούνται υποαλλεργικές περιλαμβάνουν:

- Advertisement -
  • Poodle (Πούντλ)
  • Bichon Frise (Μπισόν Φριζέ)
  • Portuguese Water Dog (Πορτογαλικό Νερόσκυλο)
  • Maltese (Μαλτέζ)
  • Schnauzer (Σνάουτσερ)

Χαρακτηριστικά αυτών των φυλών

Οι φυλές αυτές συχνά έχουν τρίχα που μεγαλώνει συνεχώς και δεν πέφτει, κάτι που μπορεί να μειώσει την ποσότητα της πιτυρίδας που απελευθερώνεται στο περιβάλλον.

Είναι οι υποαλλεργικοί σκύλοι πραγματικά υποαλλεργικοί;

Επιστημονική άποψη

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι καμία φυλή σκύλου δεν είναι εντελώς υποαλλεργική. Όλοι οι σκύλοι παράγουν αλλεργιογόνα, αλλά η ποσότητα και η ένταση αυτών των αλλεργιογόνων μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο και από φυλή σε φυλή.

Μείωση αλλεργιογόνων

Ενώ δεν υπάρχουν εντελώς υποαλλεργικοί σκύλοι, κάποιες φυλές μπορεί να παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα ή να τα απελευθερώνουν με τρόπο που τα καθιστά λιγότερο πιθανά να προκαλέσουν αλλεργίες.

Τρόποι μείωσης των αλλεργιών από σκύλους

Τακτική περιποίηση

Η τακτική περιποίηση και το μπάνιο του σκύλου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας πιτυρίδας και αλλεργιογόνων που απελευθερώνονται στον αέρα.

Καθαρισμός του περιβάλλοντος

Συχνός καθαρισμός του σπιτιού, η χρήση καθαριστών αέρα και η αποφυγή της ύπαρξης χαλιών μπορεί να μειώσουν την ποσότητα των αλλεργιογόνων στο περιβάλλον.

- Advertisement -

Περιορισμός πρόσβασης

Περιορίστε την πρόσβαση του σκύλου σε συγκεκριμένα δωμάτια, όπως η κρεβατοκάμαρα, για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα.

Συνοψίζοντας

Ενώ ο όρος “υποαλλεργικός σκύλος” μπορεί να είναι κάπως παραπλανητικός, υπάρχουν φυλές σκύλων που μπορούν να προκαλέσουν λιγότερα αλλεργικά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες. Ωστόσο, καμία φυλή δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από αλλεργιογόνα. Οι άνθρωποι με αλλεργίες που επιθυμούν να αποκτήσουν σκύλο θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους σε αλλεργιογόνα και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να βρουν την καλύτερη λύση για την κατάστασή τους.

Share This Article
Leave a comment