Γιατί οι σκύλοι θάβουν κόκαλα και πώς να τους σταματήσετε

By Σοφία Λαμόρ 4 Min Read

Το θάψιμο των κόκαλων είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να φαίνεται περίεργη ή ενοχλητική για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά για τα ίδια τα σκυλιά είναι μια φυσική και ενστικτώδης πρακτική. Ας δούμε τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά και μερικούς τρόπους για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να σταματήσει να θάβει τα κόκαλά του.

Γιατί οι σκύλοι θάβουν κόκαλα;

1. Ενστικτώδης συμπεριφορά

Οι πρόγονοι των σκύλων, οι άγριοι σκύλοι και οι λύκοι, έθαβαν την τροφή τους για να την αποθηκεύσουν για αργότερα και να την προστατεύσουν από άλλα ζώα. Αυτό το ένστικτο παραμένει στους οικόσιτους σκύλους, ακόμα κι αν δεν έχουν ανάγκη να αποθηκεύσουν τροφή.

2. Προστασία των πόρων

Το θάψιμο των κόκαλων μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον σκύλο σας να προστατεύσει κάτι πολύτιμο. Αν θεωρεί το κόκαλο ως πολύτιμο πόρο, θα προσπαθήσει να το κρύψει για να το προστατεύσει από άλλους σκύλους ή ζώα.

3. Αναζήτηση ασφάλειας

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να θάβουν τα κόκαλά τους όταν αισθάνονται άγχος ή ανασφάλεια. Αυτή η πράξη τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, καθώς κρύβουν κάτι που θεωρούν πολύτιμο.

- Advertisement -

4. Πλήξη ή υπερβολική ενέργεια

Η έλλειψη σωματικής και πνευματικής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη συμπεριφορά. Οι σκύλοι μπορεί να θάβουν κόκαλα ως τρόπο να διασκεδάσουν ή να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

Πώς να τους σταματήσετε να θάβουν κόκαλα

1. Παρέχετε αρκετή άσκηση και παιχνίδι

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει αρκετή σωματική και πνευματική άσκηση. Οι καθημερινές βόλτες, τα παιχνίδια με λιχουδιές και τα παιχνίδια που απαιτούν σκέψη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της συμπεριφοράς.

2. Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για το θάψιμο

Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συμπεριφορά, μπορείτε να την κατευθύνετε. Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο στον κήπο όπου ο σκύλος σας μπορεί να θάβει τα κόκαλά του χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Αυτός ο χώρος μπορεί να περιέχει άμμο ή χώμα όπου θα επιτρέπεται να θάβει τα αντικείμενα του.

3. Περιορίστε την πρόσβαση σε κόκαλα

Περιορίστε την ποσότητα των κόκαλων ή των λιχουδιών που δίνετε στον σκύλο σας. Αν δεν έχει πρόσβαση σε πολλά κόκαλα, θα έχει λιγότερες πιθανότητες να θέλει να τα θάψει.

4. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λιχουδιές

Δοκιμάστε να δώσετε στον σκύλο σας λιχουδιές που δεν μπορούν εύκολα να θαφτούν, όπως μαλακές λιχουδιές ή παιχνίδια μασήματος που δεν διατηρούνται καλά στο χώμα.

- Advertisement -

5. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση για να διδάξετε τον σκύλο σας να μην θάβει τα κόκαλα. Όταν τον βλέπετε να προσπαθεί να θάψει κάτι, αποσπάστε την προσοχή του με ένα παιχνίδι ή μια εντολή και επιβραβεύστε τον όταν σταματήσει.

6. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Αν η συμπεριφορά συνεχίζεται και δεν μπορείτε να την ελέγξετε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή έναν συμπεριφοριστή για βοήθεια. Οι ειδικοί μπορούν να σας δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές και τεχνικές για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Συμπεράσματα

Το θάψιμο των κόκαλων είναι μια φυσική και ενστικτώδης συμπεριφορά για τους σκύλους. Κατανοώντας τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες τεχνικές, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να σταματήσει να θάβει τα κόκαλά του. Η παροχή αρκετής άσκησης, η δημιουργία ειδικού χώρου για το θάψιμο, ο περιορισμός των κόκαλων και η εκπαίδευση είναι μερικοί από τους τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά.

- Advertisement -
Share This Article
Leave a comment