Η γάτα κατουράει αίμα: Τι θα μπορούσε να σημαίνει. Αναλυτικά το χρώμα των ούρων της γάτας

By admin 11 Min Read

Ένας συχνός λόγος για τον οποίο οι γάτες οδηγούνται στον κτηνίατρο είναι το αίμα στα ούρα. Συχνά, τα αιματοβαμμένα ούρα της γάτας συνοδεύονται από ούρηση εκτός της τουαλέτας. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως διευκολύνει τους γονείς των κατοικίδιων ζώων να εντοπίσουν το πρόβλημα, λόγω του χρώματος που δεν ταιριάζει με το χρώμα των σκέτων ούρων, αλλά δεν είναι το μόνο σημάδι ενός πιθανού προβλήματος ούρησης.

Τι χρώμα έχουν τα ούρα της γάτας;

Τα ούρα μιας γάτας μπορεί να κυμαίνονται από διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου έως το καφέ, το πορτοκαλί ή ακόμη και το κόκκινο. Στα υγιή ζώα, ένα φυσιολογικό χρώμα ούρων γάτας είναι το κίτρινο. Και ενώ τα ούρα της γάτας μπορεί να έχουν χλωμό χρώμα ή να φαίνονται πιο κεχριμπαρένια, πρέπει να φαίνονται διαυγή και όχι θολά. Αν παρατηρήσετε ούρα γάτας που είναι θολά ή έχουν πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, μπορεί να πρόκειται για αιματουρία (αίμα στα ούρα) και θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.1

Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για το τι μπορεί να υποδηλώνουν τα διάφορα χρώματα των ούρων της γάτας σας:

Ανοιχτό κίτρινο

Χρώματα όπως το ανοιχτό κίτρινο, το χρυσό ή το άχυρο είναι φυσιολογικά και υγιή

Πρέπει να δω κτηνίατρο;
Όχι, τα ούρα της γάτας σας είναι φυσιολογικά και υγιή.


Σκούρο κίτρινο

Αν τα ούρα της γάτας σας είναι κίτρινα αλλά πιο σκούρα από το κανονικό, αυτό μπορεί να σημαίνει μόλυνση των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, ουρολοίμωξη (UTI) ή ακόμη και ηπατική νόσο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί επίσης να σημαίνει αφυδάτωση. Μπορεί να είναι φυσιολογικό αν το παρατηρήσετε μόνο αφού η γάτα σας κοιμόταν όλη τη νύχτα και πέρασε αρκετή ώρα χωρίς να κατουρήσει.

Πρέπει να δω κτηνίατρο;
Εάν η γάτα σας ήπιε πολύ νερό και τα ούρα της εξακολουθούν να είναι σκούρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο..


Καφέ ούρα γάτας

Αυτό υποδηλώνει αίμα στα ούρα. Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως λοίμωξη, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, νεφροπάθεια, παράσιτα ή αυτοάνοσο νόσημα

Πρέπει να δω κτηνίατρο;
Επισκεφθείτε αμέσως έναν κτηνίατρο.


Πορτοκαλί ούρα γάτας

Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι αίματος στα ούρα, το οποίο είναι πάντα σοβαρό και μπορεί να σημαίνει ουρολοίμωξη, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή κάτι άλλο που χρειάζεται θεραπεία

Πρέπει να δω κτηνίατρο;
Επισκεφθείτε αμέσως έναν κτηνίατρο.


Κόκκινα ούρα γάτας

Τα ούρα που είναι κόκκινα ή ροζ μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αίμα στα ούρα. Τα αίτια μπορεί να ποικίλουν από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μέχρι πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή ακόμη και καρκίν

Πρέπει να δω κτηνίατρο;
Επισκεφθείτε αμέσως έναν κτηνίατρο.


Οποιοδήποτε χρώμα εκτός από το ανοιχτό κίτρινο θα πρέπει να οδηγήσει σε επίσκεψη στον κτηνίατρο, ειδικά αν τα ούρα είναι πορτοκαλί, καφέ ή κόκκινα.

- Advertisement -

Τι είναι η αιματουρία (αίμα στα ούρα);

Η αιματουρία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για το αίμα στα ούρα. Μερικές φορές, η αιματουρία είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή. Για παράδειγμα, τα ούρα της γάτας σας μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα ή κοκκινωπά. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει τόσο μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα που ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να εξετάσει ένα δείγμα στο μικροσκόπιο για να είναι σίγουρος.
Σημάδια αιματουρίας στις γάτες

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συχνά ανακαλύπτουν αίμα στα ούρα της γάτας όταν παρατηρούν άλλες ασυνήθιστες συνήθειες στην τουαλέτα του αιλουροειδούς φίλου τους, όπως

  • Κατούρημα έξω από το κουτί της άμμου
  • Κατούρημα περισσότερο ή λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο
  • Αλλαγές στην ποσότητα των ούρων
  • Νιαούρισμα κατά την ούρηση
  • Αλλαγές στη μυρωδιά και το χρώμα των ούρων
  • Αυξημένο γλείψιμο ή καθάρισμα γύρω από τα γεννητικά όργανα

Τι προκαλεί αιματηρά ούρα στις γάτες;

Υπάρχουν τρεις συνηθισμένοι λόγοι για τα αιματηρά ούρα: λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διάμεση κυστίτιδα (φλεγμονή των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης) ή πέτρες στα ούρα. Μπορεί να χρειαστεί δείγμα ούρων για να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη αιτία.

1. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μια λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη της γάτας (ή του ανθρώπου), στα νεφρά, στην ουρήθρα ή στον ουρητήρα (τους συνδετικούς σωλήνες μεταξύ των νεφρών και της ουροδόχου κύστης). Η λοίμωξη μπορεί να περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη ή μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή και τους δύο νεφρούς σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Σε γάτες οποιασδήποτε ηλικίας, το αίμα στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ουρολοίμωξης. Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπείς σε ουρολοίμωξη εάν έχουν υποκείμενη νεφρική νόσο που προκαλεί αραιά ούρα.

- Advertisement -

Σε προχωρημένες περιπτώσεις νεφρικής λοίμωξης, ο γονέας του κατοικίδιου ζώου μπορεί να παρατηρήσει ότι το κατοικίδιό του δεν πίνει αρκετό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λοιμώξεις των νεφρών συνήθως συνοδεύονται από κλινικά συμπτώματα πέραν των αλλαγών στα ούρα. Για παράδειγμα, οι γάτες μπορεί να έχουν πυρετό, να σταματήσουν να τρώνε, να είναι ληθαργικές ή να παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετό ή διάρροια.

Εάν μια γάτα έχει ουρολοίμωξη, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως:

  • Ορατό αίμα στα ούρα
  • Απώλεια βάρους
  • Κακή όρεξη
  • Αυξημένη δίψα
  • Αυξημένη συχνότητα ούρησης
  • Τέντωμα κατά την ούρηση

Θεραπεία: Ευτυχώς, οι βακτηριακές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία. Σε περιπτώσεις λοίμωξης των νεφρών, τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

2. Πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα

Οι πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε αίμα στα ούρα της γάτας σας και να προκαλέσουν ανησυχητικά προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

- Advertisement -

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ των λίθων και των κρυστάλλων στα ούρα. Μερικές φορές, η παρουσία κρυστάλλων στα ούρα (κρυσταλλουρία) μπορεί να συνδέεται με πέτρες, αλλά όχι πάντα. Συχνά, οι κρύσταλλοι βρίσκονται στα ούρα μιας γάτας απλώς ως τεχνούργημα, ειδικά αν τα εξεταζόμενα ούρα ήταν συμπυκνωμένα ή αν τα άφησαν να καθίσουν. Η παρουσία κρυστάλλων δεν σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει πρόβλημα που χρήζει θεραπείας. Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Στις θηλυκές γάτες και σε ορισμένες αρσενικές γάτες, οι κρύσταλλοι ανόργανων συστατικών στα ούρα (συνήθως, είτε οξαλικού ασβεστίου είτε στρουβίτη) μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν στο σχηματισμό λίθων και ακόμη και σε απόφραξη της ουρήθρας. Στις αρσενικές γάτες, επειδή δεν μπορούν να ουρήσουν μέσω μιας μπλοκαρισμένης ουρήθρας, αυτό δημιουργεί ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και σε θάνατο μέσα σε 48 έως 72 ώρες.

Οι πέτρες μπορεί να βρίσκονται στα νεφρά, στους ουρητήρες ή στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • Αίμα στα ούρα
  • Χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Δυσκολία στην ούρηση ή συχνές, μικρές ποσότητες ούρησης
  • Κατούρημα έξω από το κουτί της άμμου
  • Λήθαργος
  • Κοιλιακό άλγος ή γλείψιμο των γεννητικών οργάνων

Θεραπεία: Ειδικές δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρυσταλλουρίας και των λίθων. Ωστόσο, πολλές πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

3. Κυστίτιδα (FIC/FUS/FLUTD)

Η τρίτη και πιο συχνή αιτία αιματηρών ούρων είναι η κυστίτιδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει αυτή την κατάσταση να ονομάζεται διάμεση κυστίτιδα αιλουροειδών, ιδιοπαθής κυστίτιδα αιλουροειδών (FIC), ουρολογικό σύνδρομο αιλουροειδών (FUS) ή νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος αιλουροειδών (FLUTD).

Τα σημάδια της διάμεσης κυστίτιδας των αιλουροειδών περιλαμβάνουν:

  • ούρα με αιματηρή χροιά
  • Αυξημένη συχνότητα ούρησης
  • Τέντωμα κατά την ούρηση
  • Νιαούρισμα ή πόνος κατά την ούρηση

Θεραπεία: Η διάγνωση αυτής της νόσου γίνεται με τον αποκλεισμό των λίθων του ουροποιητικού συστήματος και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μέσω ανάλυσης των ούρων, καλλιέργειας ούρων και ακτινογραφιών κοιλίας (ακτίνες Χ) ή υπερήχων.

4. Άλλες αιτίες αίματος στα ούρα της γάτας

Αν και σπάνια, η αιματουρία μπορεί επίσης να υποδηλώνει άλλες καταστάσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στα ούρα της γάτας σας. Εκτός από τις ουρολοιμώξεις, τις πέτρες και την κυστίτιδα, τα αιματηρά ούρα μπορεί να υποδηλώνουν διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως:

  • Σύνδρομο Πανδώρας (υπερβολικά αγχωμένες γάτες που αρρωσταίνουν λόγω αυξημένης ποσότητας ορμονών του στρες)
  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
  • Ανατομικές ανωμαλίες σε νεαρές γάτες
  • Διαβήτης (ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων)
  • Υπερθυρεοειδισμός (πολλές υπερθυρεοειδικές γάτες έχουν επίσης νεφρική νόσο)
  • Τραυματισμοί

Διάγνωση αιματηρών ούρων σε γάτες

Για να κατανοήσετε καλύτερα την υγεία της γάτας σας, ο κτηνίατρός σας θα συλλέξει πληροφορίες μέσω των εξής:

  1. Ιατρικό ιστορικό: Ερωτήσεις σχετικά με προηγούμενα προβλήματα υγείας και τυχόν σωματικές ή συμπεριφορικές αλλαγές που έχετε παρατηρήσει
  2. Φυσική εξέταση: Προσεκτική εξέταση των ματιών, του στόματος, των αυτιών, του τριχώματος και του στομάχου της γάτας σας.
  3. Αιματολογικές εξετάσεις: Λαμβάνονται μικρά δείγματα αίματος και εξετάζονται σε εργαστήριο
  4. Ανάλυση ούρων και καλλιέργεια ούρων: Εξέταση των ούρων της γάτας σας για τον εντοπισμό ή τον αποκλεισμό ορισμένων παθήσεων (όπως οι ουρολοιμώξεις)
  5. Ακτίνες Χ και υπερηχογράφημα: Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών του εσωτερικού του σώματος της γάτας σας μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να εντοπίσει πέτρες

Τι να κάνετε αν η γάτα σας κατουράει αίμα

Ενώ η αιτία της αιματουρίας είναι συχνά εύκολα αντιμετωπίσιμη, τα αιματηρά ούρα μπορεί να είναι σημάδι επείγουσας ιατρικής ανάγκης ή μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Έτσι, αν δείτε αίμα στα ούρα της γάτας σας ή παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά της, μην περιμένετε, πρέπει να πάτε τη γάτα να την εξετάσει ο κτηνίατρός σας.

Share This Article
Leave a comment