7 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και μισούν οι γάτες

By Σοφία Λαμόρ 5 Min Read

Οι γάτες είναι πλάσματα με ιδιαίτερες προτιμήσεις και ευαισθησίες. Ενώ μπορεί να αγαπούν τους ανθρώπους τους, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να τις ενοχλούν ή να τις κάνουν να αισθάνονται άβολα. Εδώ, θα εξετάσουμε επτά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και που οι γάτες τείνουν να μισούν.

1. Αγκαλιές και υπερβολική επαφή

Γιατί οι γάτες δεν αγαπούν τις αγκαλιές

Σε αντίθεση με τους σκύλους, πολλές γάτες δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές και την υπερβολική σωματική επαφή. Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα και προτιμούν να επιλέγουν αυτές πότε και πώς θα δέχονται την προσοχή.

Πώς να ανταποκριθείτε

Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο της γάτας σας και επιτρέψτε της να αποφασίζει πότε θέλει χάδια ή αγκαλιές. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματός της για να καταλάβετε πότε είναι άνετη με την επαφή.

2. Παραμέληση της καθαριότητας της άμμου

Η σημασία της καθαρής άμμου

Οι γάτες είναι εξαιρετικά καθαρά ζώα και απεχθάνονται τις βρώμικες άμμους. Αν η άμμος δεν καθαρίζεται τακτικά, η γάτα μπορεί να αποφύγει να τη χρησιμοποιήσει, οδηγώντας σε προβλήματα συμπεριφοράς.

- Advertisement -

Πώς να ανταποκριθείτε

Καθαρίζετε την άμμο της γάτας σας καθημερινά και αλλάζετε το υλικό τακτικά για να διατηρείται καθαρή και φρέσκια.

3. Δυνατοί ήχοι και ξαφνικοί θόρυβοι

Ευαισθησία στους ήχους

Οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή και οι δυνατοί ή ξαφνικοί θόρυβοι μπορεί να τις τρομάξουν ή να τις αγχώσουν. Αυτό περιλαμβάνει το χτύπημα πόρτας, την ηλεκτρική σκούπα ή τα δυνατά μουσικά κομμάτια.

Πώς να ανταποκριθείτε

Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον για τη γάτα σας. Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε συσκευές που παράγουν θόρυβο, κάντε το σε άλλον χώρο ή όταν η γάτα σας είναι έξω.

4. Αλλαγές στο περιβάλλον τους

Αντιπάθεια στις αλλαγές

Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας και δεν τους αρέσουν οι απότομες αλλαγές στο περιβάλλον τους. Η μετακόμιση επίπλων, η εισαγωγή νέων κατοικίδιων ή η αλλαγή του τόπου της άμμου μπορεί να τις στρεσάρει.

Πώς να ανταποκριθείτε

Εισάγετε τις αλλαγές σταδιακά και με σεβασμό στον χρόνο προσαρμογής της γάτας σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές τις καθημερινές της ρουτίνες.

- Advertisement -

5. Αγνόηση της ανάγκης για μοναξιά

Χρόνος για μοναξιά

Οι γάτες χρειάζονται χρόνο για να είναι μόνες τους και να χαλαρώσουν χωρίς ενοχλήσεις. Η συνεχής προσπάθεια να παίξετε ή να αλληλεπιδράσετε μαζί τους μπορεί να τις ενοχλήσει.

Πώς να ανταποκριθείτε

Δώστε στη γάτα σας χώρο και χρόνο για να απολαύσει τη μοναξιά της. Δημιουργήστε ένα ήσυχο σημείο στο σπίτι όπου μπορεί να πάει όταν θέλει να μείνει μόνη.

6. Φόρεμα και αξεσουάρ

Δυσφορία από τα ρούχα

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν αστεία τα ρούχα και τα αξεσουάρ για τις γάτες, οι γάτες συνήθως δεν τα απολαμβάνουν. Τα ρούχα μπορεί να περιορίζουν την κίνησή τους και να τις κάνουν να αισθάνονται άβολα.
Δείτε επίσης: Γιατί ο σκύλος μου βάζει το στόμα και το πόδι του πάνω μου;

- Advertisement -

Πώς να ανταποκριθείτε

Αποφύγετε να ντύνετε τη γάτα σας με ρούχα ή αξεσουάρ εκτός αν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια ή την υγεία της (όπως π.χ. ένα προστατευτικό κολάρο μετά από χειρουργική επέμβαση).

7. Εισβολή στον προσωπικό τους χώρο

Προστασία του χώρου

Οι γάτες είναι πολύ προστατευτικές με τον προσωπικό τους χώρο και δεν τους αρέσει όταν άλλοι εισβάλλουν σε αυτόν. Αυτό περιλαμβάνει το κρεβάτι τους, την άμμο τους και τα αγαπημένα τους σημεία.

Πώς να ανταποκριθείτε

Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο της γάτας σας και αποφύγετε να τον παραβιάζετε. Δώστε της την ευκαιρία να έχει τον δικό της χώρο όπου μπορεί να νιώθει ασφαλής και ήρεμη.

Η άποψη του zoofast

Οι γάτες είναι ευαίσθητα και ανεξάρτητα ζώα με συγκεκριμένες προτιμήσεις και ανάγκες. Κατανοώντας τα πράγματα που μπορεί να τις ενοχλούν, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο άνετο και ευχάριστο περιβάλλον για αυτές. Με σεβασμό στις ανάγκες τους και προσαρμογή της συμπεριφοράς μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τις γάτες μας και να τις κάνουμε πιο χαρούμενες και υγιείς.

Share This Article
Leave a comment